divendres, 7 de febrer del 2014

Pagar per informar?



Una petita polèmica recorre les xarxes socials, sempre propenses al drama i la impulsivitat, d'altra banda. L’anunci que el Primavera Sound cobrarà 50 euros als mitjans de comunicació que vulguin cobrir informativament l’esdeveniment ha aixecat polseguera i el festival s’ha emportat unes quantes clatellades, en especial dels mitjans digitals i els blocaires amb menys recursos econòmics.

“Esta novedad tiene como objeto favorecer las condiciones de trabajo y la experiencia global de los medios acreditados antes, durante y tras el evento”, informen. Com es veu, el festival no invertirà gaire temps argumentant una decisió que pot prendre legítimament i està convençut que no el perjudica, més enllà de caure millor o pitjor entre els periodistes (que en tot cas hi assistiran, majoritàriament).

És cert que des que cobreixo aquest festival sempre he tingut la impressió que a la cua d’acreditacions hi havia més ‘blogers’ presumptament interessats a informar-ne que periodistes. És una generalització, però també és raonable que en un festival d’aquesta magnitud això hagi pogut arribar a convertir-se en un problema.

Ara. La solució per evitar l’intrusisme és fer pagar 50 euros a tothom? La millora de “l’experiència global” i les condicions de treball dels informadors està relacionada amb què 70 espavilats es quedin fora si no paguen? Que alguns festivals de cinema i música ja practiquin aquesta política tampoc em convenç com a explicació, entre altres coses perquè cal veure quines són les prestacions que aquests certàmens ofereixen als periodistes acreditats.

El problema que el Primavera hagi pres aquesta decisió, amb aquest argument, és que aquells que ens hem queixat amb la boca petita de les condicions amb què es treballa a l’autoproclamat  #bestfestivalever (carpa de premsa on si plou et mulles i si fa fred et geles, taquilles de pagament per deixar el material, Internet justet i pagar a preu d’or qualsevol consumició, entre altres), ara tindrem raons per ser molt més exigents.

Aquest any n’esperem molt del festival: recollir l’acreditació a la bústia de casa i oblidar-nos de les cues sota el sol; una zona de premsa ben tancada, amb taules per tothom i aclimatació garantida; aigua, cervesa i entrepans calents; un trolley per desplaçar els nostres equips per la immensitat del Parc del Fòrum. I si amb això no arribem als 50 euros, que es quedin amb el canvi, per les molèsties! 

2 comentaris:

Josep M.Cortina ha dit...

Cal fer arribar aquest comentari a la direcció del Festival perquè es vagi posant les piles...

carme ha dit...

Canya al mono!!