dissabte, 15 de febrer del 2014

Un enemic del poble

Un dels espectacles més sonats de la temporada s'està representant aquests dies al Teatre Lliure de Montjuïc: Un enemic del poble, d'Henrik Ibsen. Una obra clàssica de la que molts han volgut destacar la vigència i les connexions amb la situació actual i les contradiccions de la nostra democràcia. També és una obra que gira al voltant d'un gran personatge, Stockmann, que s'enfronta a tota la seva comunitat i als poders establerts fins a quedar-se sol. Per uns és un heroi sense fisures, per altres un personatge molt carismàtic però també contradictori. El programa de ma destaca justament aquesta tensió entre la integritat i el messianisme de Stockmann. I el muntatge l'il·lustra molt bé en una gran escena en la que els espectadors ens convertim en veïns o conciutadans que participen a la gran assemblea en la que Pere Arquillué-Stockman juga totes les seves cartes. 

El director de l'obra és Miguel del Arco (de qui hem parlat en aquest bloc en d'altres ocasions), i el responsable de la versió, el prestigiós dramaturg Juan Mayorga (amb traducció de Cristina Genebat). Tots dos han vingut al Lliure des de Madrid i s'han llançat a treballar amb català, demostrant així, de la manera més natural, que de barreres només hi ha les que vulguem posar. Potser per això, en justa reciprocitat, vaig anar al teatre amb una colla d'amics on hi havia un bon grup de madrilenys (alguns barcelonins d'adopció i d'altres arribats expressament per veure l'espectacle). I l'obra no ens va deixar indiferents.

Nota: hi ha una altra versió recent de la mateixa obra que encara gira per Catalunya i que potser tornarà a Barcelona: Stockmann, de la companyia "Les Antonietes".

5 comentaris:

Josep M.Cortina ha dit...

Encara recordo la versió que varem veure fa molts anys al Poliorama interpretada pel Fernando Fernan Gomez. Magnífica.

Carme ha dit...

Vaig quedar impressionada pel muntatge i la interpretació!

carme ha dit...

BRAVO!!! CLARA

perefontroca ha dit...

Penso que actualment seria difícil una situació com la que planteja l'obra d'Henrik Ibsen, ja que parlem d'un problema sanitari de la comunitat, però sols cal veure com es va portar el tema de l'Eurovegas i poc hem avançat. Una gran obra i una millor interpretació!

Unknown ha dit...

Problema sanitari= diners,infraestructura, camvi