dimarts, 8 de setembre del 2015

El castell de Requesens


Si algun dia us trobeu a prop de La Jonquera i teniu ganes de fer una sortida original us proposo la que varem fer amb uns amics aquest mes d’Agost. Es tracta d’enfilar-se, i mai més ben dit, al castell de Requesens, que potser haureu vist de lluny circulant per alguna de les carreteres de l’Alt Empordà.
Sortint de la Jonquera, a sis quilòmetres trobareu el poble de Cantallops. D’allí arrenca una pista forestal en força mal estat d’uns vuit quilòmetres que us portarà fins al peu de castell. Quan hi arribeu constatareu que les seves proporcions i la seva situació són realment impressionants.
Es tracta d’una construcció que arrenca del final del primer mil·lenni i que va ser inicialment propietat del comtes de Rosselló i va jugar un paper en les continuades baralles frontereres. Cap al 1300 va passar a mans del compte de Rocabertí i de Peralada. Més endavant el castell va estar abandonat molt de temps fins que les darreries del segle XIX Tomàs de Rocabertí i la seva germana Adelaida, influïts pel corrents medievalistes de l’època, decideixen emprendre una reconstrucció integral - encomanada al mestre d’obres Alexandre Comalat -  i dotar-lo de totes les comoditats d’una residència per a grans senyors. Però la festa va durar poc. Morts sense descendència els germans, la finca va anar a parar a mans d’una família  noble mallorquina que la va sotmetre  a una brutal explotació forestal que la va empobrir. Més tard, la propietat i el castell  varen canviar vàries vegades de propietaris, entre ells el Duque del Infantado. Els temps de la república i la guerra civil varen contribuir al deteriorament de l’edifici i les obres que s’hi havien fet.
Actualment un grup local de voluntaris s’encarrega amb uns mínims recursos de la seva conservació i fa el que pot per protegir sense cap mena d’ajut oficial aquest patrimoni i el manté obert perquè pugui ser visitat dissabtes, diumenges i festius de les 11 a les 18 h. És molt interessant fer la visita guiada que us permetrà entrar a estances normalment tancades i on podreu veure encara les restes de la gran tasca de restauració que es va fer i que malauradament ha desaparegut. Per més informació consulteu la seva pàgina web.


Tant la pròpia construcció com el lloc on està situat i les impressionants vistes que ofereix tenen un atractiu que compensa amb escreix l’esforç que suposa arribar en aquest indret tan remot. Si voleu més informació sobre el castell i la seva història la trobareu aquí.

Podeu aprofitar per dinar al restaurant La Cantina, al veïnat de Requesens proper al castell, que està obert tot l’any i on podreu gaudir d’un menú molt limitat: amanides, embotits, carns a la brasa  i estofat de senglar a l’hivern - però d’una gran qualitat i autenticitat. Si fa bon temps podreu menjar a les taules sota uns impressionants castanyers. Per reservar 972193081 i 659750811


En resum una sortida com ja en queden poques.


1 comentari:

Imma Colomer ha dit...

Certament és una joia