divendres, 13 d’octubre del 2017

John Carlin:un nou acomiadament a El Pais


La crisi econòmica i la deriva autoritària de El Pais no té límits.
Avui hem sabut que el diari acaba d’acomiadar el gran periodista John Carlin, que des de fa anys hi escrivia dos articles setmanals. Carlin és un autor d’enorme prestigi que ha publicat als diaris més importants de tot el món i que el 2008 va escriure el llibre “Invictus” sobre Nelson Mandela que va servir de base per a la pel·lícula del mateix nom.

A més de l’ERE que el 2012 va acomiadar 129 periodistes i treballadors, El Pais ja havia fet altres purgues ideològiques i prescindit darrerament de firmes reconegudíssimes perquè no s’ajustaven als seus criteris ideològics. Parlem de Maruja Torres, Miguel Angel Aguilar, Fernando Garea, Joan B.Culla i Francesc Mira entre molts d’altres.

Aquesta actitud va molt lligada a les successives crisi econòmiques que ha patit el grup Prisa, sobretot per les seves equivocades decisions d’inversió a Sud amèrica i en matèria televisiva. Això i la pèssima gestió de José Luis Cebrian l’ha carregat de deutes i ha fet que els principals accionistes del Grup siguin entitats financeres. Aquestes, amb les seves interessades ingerències en la línia ideològica i professional acabaran d’arruïnar el diari. Els principals accionistes són actualment el fons Amber Capital, (19%), Telefónica (13%), Banco Santander (4%), Caixabank (4,9%), HSBC (9%) i la familia Polanco. S’acaba d’anunciar el relleu de Cebrian i la seva possible substitució per Javier Monzón, persona molt vinculada a Ana Patricia Botin, i que va ser cessat fa uns mesos com a President de INDRA per la seva pèssima gestió.  

Els darrers temps, i especialment arran de les eleccions a la secretaria general del PSOE i de l’actitud respecte del conflicte de Catalunya, són moltíssims els subscriptors que s’han donat de baixa. Jo mateix en sóc un d’ells. El present i futur del diari estan ben compromesos i això és una molt mala notícia perquè s'apaga una de les poques veus que a vegades, cada cop menys,  encara trencava el poder monolític de la premsa madrilenya.


2 comentaris:

Imma ha dit...

Pena, molta pena de com estan anant les coses. La crisi del periodisme ja no pot estar més esqueixada. Els drets humans estan malalts, per no dir que a punt de dinyar-la. Realment, tot és molt fosc.

Hermínia ha dit...

Efectivament la postveritat ha acabat derivant en la mentida pura i dura que sense cap vergonya s'escriu negre sobre blanc en diaris que havien estat, de reconeguda solvència. La humanitat deu haver entrat en el cicle de retrocés!