Pàgines

dimecres, 6 de juny del 2018

Novel.les i reportatges


La barcelonina Clara Usón va deixar el despatx d'advocats i va començar a escriure  novel.les quan tenia trenta-sis anys. Al 2012, va tenir un gran èxit amb 'La hija del Este'. Ara, amb 'El asesino tímido' (Seix Barral) entra en l'autoficció i ens explica algunes claus de la seva obra. Però ho fa amb rodejos, utilitzant com excusa la curta vida de l'actriu Sandra Mozarowsky, qui després de ser protagonista de pel.lícules de 'destape' a la transició i de ser vinculada a l'atzarosa vida sexual de Juan Carlos I, va morir en estranyes circumstàncies. També ens parla Usón de Pavese, de Kafka i de Wittgenstein, en un recorregut aparentment erràtic, amb el suïcidi com a tema de fons, que acaba brillantment en una catarsi autobiogràfica impactant. Un gran llibre.

El Premi Goncourt del 2017 va ser concedit a un text breu i original redactat amb  estil d'orfebre per Éric Vuillard. 'L'ordre del dia' (Edicions 62 i Tusquets) és una mena d'acta d'algunes reunions històriques dels anys de l'ascens del nazisme que retrata magistralment el complot dels grans industrials, la passivitat de la Gran Bretanya, la covardia dels governants austriacs i altres fets ja coneguts. L'estructura permetria fàcilment la seva conversió en una obra de teatre o una pel.lícula, dos gèneres també treballats per l'autor.

Acabo proposant dos volums publicats per grans periodistes. La nord-americana Susan Faludi va trobar en el seu pare un material de luxe per tractar sobre la identitat, ja que després de passar d'hongarès a estadounidenc i de jueu perseguit a pare de família cristià, va decidir canviar de sexe. Faludi contextualitza brillantment  a 'A la cambra fosca' (Periscopi i Anagrama) la vida del seu progenitor en la història d'Hongria, la del judaisme i la de la transexualitat.

D'altra banda, el director de BTV, Sergi Vicente, recupera moltes de les coses que ens va explicar durant dotze anys com a corresponsal de TV3 a Beijing a 'Xina Fast Forward' (Ara Llibres i Península). Amb un estil molt àgil, el llibre ens ofereix visions molt matissades del gegant asiàtic.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada