dimecres, 19 de desembre del 2018

Si et va agradar...


Ara que el Nadal i els Reis conviden a regalar (o auto-regalar-se) llibres, podem fer a l’hora de triar l’exercici clàssic de prendre referències del passat, com proposa el títol d’aquest post.

Si et va agradar la meravellosa Lucia Berlin del ‘Manual per a dones de fer feines’, et recomano ‘Un vespre al paradís’ (L’Altra i Alfaguara), un nou recull de narracions amb el mateix valor literari però sense la força de les peces basades en el període d’addiccions de l’autora que tant ens havien impressionat.

Si et va agradar  ‘Apegos feroces’, de Vivien Gornick, ara pots trobar ‘La dona singular i la ciutat’ en un volum amb les dues obres en català (L’Altra) o en castellà sense la primera (Sexto piso). I probablement les seves visions refinades, penetrants i plenes d’humor sobre la dona a la societat actual et semblaran encara més interessants. Per suposat, amb Nova York com a marc imprescindible.

Si no sols t’agrada llegir sinó que també gaudeixes del passeig per les llibreries, et satisfarà per duplicat ‘Les nostres riqueses’ (Periscopi i Asteroide), on l’algeriana Kaouther Adimi reprodueix amb un diari la història real d’un llibreter i editor a cavall entre Alger i París, contemporani de l’Albert Camus, que va participar –i per tant va patir- a la història de tots dos països.

Si t’agraden les històries que des de ‘Madame Bovary’ o ‘La dona del tinent francès’ ens parlen de dones totalment lliurades a l’amor en contra de tota raó, has d’enfrontar-te a  ‘La mujer desnuda’ (Anagrama), de la italiana Elena Stancanelli, on la protagonista no té límits en la seva obsessió per un home.

I, finalment, si t’agrada aquest blog ple de tot tipus d’expressió artística, estic segur que també et sorprendrà positivament ‘La mort sempre acaba la partida’ (La vocal de Lis) de l’Àlex Masllorens, un fals dietari que pren com a punt de partida l’amor d’un ésser estimat per compartir un any d’experiències vitals, culturals i fins i tot polítiques. A destacar la seva hàbil combinació de notícies, sentiments, ironies i anècdotes, amb un to aparentment lleu que assoleix una gran profunditat.