dimecres, 6 de febrer del 2019

Serà imparcial el Tribunal Suprem?


Un cop comenci el macro-judici contra l’independentisme català, arrancarà el compte enrere per saber com acabarà aquest malson pels polítics empresonats pels fets d’octubre de 2017. És a dir, si més enllà del presumpte delicte de desobediència - amb el Codi Penal a la mà - el Tribunal Suprem encabirà o no, dintre del tipus penal de la rebel·lió, sedició i malversació, les actuacions personals dutes a terme pels acusats en aquelles setmanes de màxima turbulència en les que semblava que tot era possible. 

Personalment, i contra el que algú pugui creure, soc dels que pensa que la sentència no està ja escrita, ni predeterminada, i per tant, em resulta impossible predir si serà dura o tova, justa o injusta, condemnatòria o absolutòria. Des d’un punt de vista merament tècnic, fins que el Tribunal no escolti en sala les declaracions d’acusats, testimonis i pèrits, i examini la descomunal prova documental existent, no es podrà formar el criteri jurídic per dictar sentència. És així com funcionen les coses i com també hauríem de funcionar en aquest judici.

És més, considero que tots els advocats defensors, en el seu fur intern, deuen alimentar la  fantasia que les seves tesis seran acollides pel Tribunal Suprem i que guanyaran. Si més no, en algun grau i d’alguna manera. Tots ells pensen que “hi ha partit”, que el relat interessat de la Fiscalia es podrà desmuntar, que la instrucció abusiva del jutge instructor es podrà torpedinar,  i que la veritat finalment podrà resplendir per a major glòria de la justícia.

He llegit una declaració recent de l’advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, opinant que el Tribunal Suprem és un dels més prestigiosos d’Europa i que menys pronunciaments contraris ha rebut del TEDH. Jo no tinc tanta informació com l’advocat Melero, però em crec el que diu. Sobretot quan m’he assabentat que el Tribunal Suprem ha rebutjat la compareixença com a testimoni de Pilar Rahola, argumentant que “són prescindibles les valoracions de la testimoni proposada”.
Em sembla no solament una decisió encertada sinó també una petita mostra del seny del Tribunal Suprem que tant de bo confirmi dictant la millor sentència per la convivència del país.




2 comentaris:

Josep M.Cortina ha dit...

Déu vulgui que l'actuació del tribunal respongui a la teva bona fe. Jo soc molt més escèptic perquè penso que la fiscalia i la judicatura de les altes instàncies judicials espanyoles estan copades,com es demostra cada dia, pels estaments més reaccionaris del país disposats a qualsevol cosa per tal mantenir el seu poder i el de les minories dirigents espanyoles.

Anònim ha dit...

Com justificaran la presó preventiva (que han decidit recurs rera recurs) si no comdemnen per les inexistents rebelió o sedició ?
La darrera pífia de la fiscalia (els jutges catalans serien parcials atesa la tensió política) demostra una vegada més la tèsi de Josep Maria que comparteixo.
Jo tampoc soc gens optimista.
6Q.