Pàgines

dimarts, 5 de juny del 2018

Agents intel·ligents ... noves possibilitats i nous perills ...


Una notícia apareguda a La Vanguardia del dissabte 26 de maig, de la que incloem l’enllaç, posa de manifest les possibilitats i perills que suposen els "dispositius intel·ligents". Es dona la circumstància que l'autora de l'article és la nostra companya de redacció Judith Vives .

Possiblement alguns de vosaltres ja heu utilitzat algun robot que escombra. Aquest aparell incorpora una "intel·ligència" que li permet conèixer i recordar l'espai en el que ha de fer una tasca, gestionar els xocs amb obstacles o aturar-se i retrocedir quan s'acosta a un forat, però, en tot cas, aquesta generació d'equipaments no utilitza les nostres dades personals.

Ara, una nova gamma d'aparells, els "agents intel·ligents", ens ofereixen accedir a les nostres dades i proporcionar-nos nous serveis, com facilitar-nos la nostra música preferida, ajudar a gestionar la nostra agenda i contactes, o controlar d'altres dispositius que tinguem.
La notícia a que ens referim explica que un d'aquests "Agents", Alexa, comercialitzat per Amazon, que s'ha anunciat que aviat arribarà al nostre mercat, va enregistrar pel seu compte una conversa d'una parella i la va enviar a un altre contacte, sense coneixement dels seus propietaris.
Amazon ha confirmat que la tramesa de la conversa es va dur a terme efectivament a causa d'una cadena imprevisible de fets d'improbable repetició, i s'ha compromès a prendre mesures que facin encara menys probable aquesta repetició.

Aquest fet, que en aquest cas s'ha quedat en la categoria de situació anecdòtica, ens alerta, però, del preu i perill que hem de pagar per disposar dades personals en "dispositius intel·ligents", o, simplement, a Internet i al núvol: La confidencialitat i la privacitat no estan 100 % garantides, ja que sempre hi ha la possibilitat d'un desafortunat accident tècnic o de l'actuació malintencionada d'un pirata informàtic.

L'evolució de la tècnica en aquest àmbit és força gran, i les novetats ens sorprendran ben segur. Hem de tenir criteri per aprofitar aquells avantatges que creiem convenients, i no comprometre sense necessitat la nostra privacitat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada