divendres, 16 de desembre del 2011

Les mentides d'Esperanza Aguirre


Un altre monumental disbarat de l’Esperanza Aguirre. La Comunitat de Madrid acaba d’aprovar la llibertat d’obertura dels comerços les 24 hores del dia els 365 dies de l’any amb l’argument que això permetrà crear 20.000 nous llocs de treball i un augment de sis dècimes en el PIB regional. Que no em facin riure; la fal·làcia és monumental. No cal ser economista, només s’ha de  tenir un mínim de sentit comú, per entendre que l’extensió dels horaris no pot generar cap augment significatiu de la demanda de consum ni de l’ocupació. La gent consumeix fonamentalment el que desitja, o la publicitat li fa desitjar, i el que el seus nivells de renda i de crèdit li permeten. Si algú vol comprar aliments, roba, electrodomèstics o un vehicle deixarà de fer-ho per no poder anar a la botiga un diumenge o una nit a les tres de la matinada? Evidentment no.
El que hi sí es produirà, en canvi, amb aquesta mesura és una clara redistribució entre els canals de venda en favor de les grans cadenes, centres comercials i grans magatzems que són els únics que per la seva dimensió i recursos podran organitzar els torns de treball necessaris per mantenir aquests horaris interminables que de cap manera estan a l’abast del petit i mitjà comerç.

Que no ens facin combregar amb rodes de molí. Darrera aquestes mesures hi ha indubtablement la pressió de la gran distribució que, com sempre, troba en el PP i sobretot en aquesta política demagògica i populista els seus millors aliats.