dimarts, 18 de febrer del 2020

Dos ‘millenials’, un nen i el Brexit


Celebro que la petita editorial Caballo de Troya doni oportunitats a noves veus. Entre elles, les de la jove periodista barcelonina Anna Pacheco amb ‘Listas, guapas, limpias’ i la de la també jove escriptora basca Aixa de la Cruz a amb ‘Cambiar de idea’. Totes dues treballen en l’enfoc i el llenguatge amb les vivències i els enfocs propis d’una nova generació de dones millenials que posen al centre el seu dret a la llibertat i, recollint unes herències de pensament i lluita tant de classe com feminista, les reinterpreten i les doten d’un llenguatge fort i clar. A destacar l’afiliació de Pacheco a la “Internacional dels blocs” patrocinada per Pérez Andújar i el brillant propòsit  autocrític de l’Aixa de la Cruz.

La francesa Delphine de Vigan torna a oferir-nos amb “Les lleialtats” (Edicions 62 i Anagrama) una bona narració, aquest cop arriscant-se amb la història d’un nen que viu dramàticament la custòdia compartida, amb un pare empobrit, deprimit i desconnectat de la mare. Una professora amb un passat dur serà la baula que intentarà entendre i emparar el capteniment estrany del nen a l’escola.

Alguns grans escriptors britànics han decidit alçar la seva veu contra les mentides que els polítics conservadors i els ultranacionalistes han fet servir per portat el Regne Unit al Brexit. L’Ian MacEwan ha decidit despatxar-se a gust contra Boris Johnson amb “La panerola” (Anagrama), un pamflet amb to humorístic i inspiració kafkiana des del títol i la primera frase.


1 comentari:

Josep M.Cortina ha dit...

Certament molt enginyós el text de MacEwan