dijous, 3 de desembre del 2020

La Llotja de Mar de Barcelona: Una visita per aquest Nadal.

Al Pla de Palau hi ha un dels edificis més emblemàtics i alhora més desconeguts de Barcelona: La Llotja de Mar.

La institució que actualment s'hi allotja, la Cambra de Comerç, té intenció de contrarestar aquest desconeixement amb l'organització de visites guiades, que s'intensificaran durant les properes festes nadalenques.

Aprofitar aquesta ocasió per fer la visita és molt recomanable, ja que la Llotja de Mar és un tresor neoclàssic bastit sobre un nucli gòtic dels segles XIII - XIV.


El saló de contractacions

La visita us permetrà veure espais incomparables  com l'imponent Saló de Contractacions, un espai de grans dimensions que es conserva des del període medieval, dividit en tres naus cobertes amb un forjat de bigues de fusta policromada; la Sala del Consell, dissenyada per fer de tribunal, funció que mai s'hi va desenvolupar, presidida per un quadre del filòsof i polític Anton Campmany, la Sala Daurada, espai majestuós on hi ha quatre estàtues de marbre de tema amorós de Damià Campeny, la Sala Lucrècia, que va ser Saló de sessions de la Junta de Comerç, que rep aquest nom perquè hi havia l'escultura Lucrècia morta de Damià Campeny,  o  el Saló dels Cònsols, on hi va haver l'Acadèmia de Belles Arts, on van estudiar, entre molts altres, Antoni Gaudí o Pablo Picasso. 


El saló daurat

Com veiem, la visita guiada constitueix també una magnífica aproximació a l
a història de Barcelona, ja que es recorre la vida de diverses institucions que hi han tingut un pes important, com la Junta de Prohoms, el Consolat de Mar, la Junta de Comerç i, actualment, la Cambra de Comerç.

Acabada la Guerra de Successió, les represàlies van transformar la Llotja en una caserna militar on s'allotjaven soldats i cavalls, provocant-ne el deteriorament.

Alguns anys més tard, la Junta de Comerç, va impulsar la recuperació de l'edifici, i la creació d'Escoles Públiques en una època en la que Catalunya, a causa de les represàlies, tenia clausurades les universitats, excepte la llunyana de Cervera. Així van sorgir, entre d'altres, les Escoles de Nàutica, Belles Arts o Química, algunes de les quals s'ubicarien en l'edifici de la Llotja,  i posteriorment s'integrarien a l'Escola Industrial.

La Llotja va ser seu de la Borsa de Barcelona entre 1915 i 1994. Actualment és la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, ha estat objecte d'una rehabilitació integral durant el període 1997-2002, i ha esdevingut una joia que durant aquestes festes tindrem l'oportunitat de visitar.

Durant la visita gaudireu també de diverses obres d'art, moltes de les quals són fetes per alumnes de l'Escola de Belles Arts que s'hi allotjava, especialment de l'escultor Damià Campeny; així com d'objectes curiosos com un rellotge donat pel banquer Evarist Arnús o el primer fanal de gas de l'estat espanyol, dissenyat el 1826 pel professor de l'Escola de Química Josep Roura.

Com veiem, hi ha força motius per fer de la Llotja de Mar una visita recomanable per aquestes festes nadalenques.

Podeu trobar informació per preparar i reservar la visita en aquest enllaç.