diumenge, 21 de febrer del 2021

L'Òpera dels dilluns

Avui escoltarem una peça cantada a duo per dos tipus veus molt singulars. La d’un contratenor - el registre més agut de veu masculina - que fa parella amb una contralt - el mes greu de la femenina.

La veu de contralt és una veu natural i en canvi la del contratenor és un registre artificiós, també anomenat en falset, que utilitza només una part de les cordes vocals (falses, diuen alguns) que requereix una tècnica i preparació molt especial.  Les dues veus varen ser molt utilitzades per la música barroca i la major difusió d’aquesta en els darrers temps ha fet que s’escoltin cada dia amb més freqüència.

Cantaran Philippe Jaroussky, un dels contratenors més populars dels darrers anys, i Nathalie Stutzmann, una brillant contralt francesa que és també directora d'orquestra. Interpreten el mervellós duet "Son nata a lagrimar" de l'òpera Juli Cesar de G.F.Haendel. Si algú està interessat en altres interpretacions trobarà diversos entregistraments a You tube i particularment una versió del Stabat Mater de Pergolesi interpretat per Jaroussky i dirigit per Stutzmann que em sembla magnífic