dimarts, 13 d’abril del 2021

El V Centenari dels Comuneros de Castella 2

V  Centenari Comuneros. El temps de la llibertat.


V  Centenari Comuneros. El temps de la llibertat. II

 

El proper 22 d’abril, com permeti la pandèmia, es donarà el tret de sortida a les celebracions del V Centenari de la derrota a la batalla de Villalar de Padilla, Bravo i Maldonado. Aquests són els principals  actes previstos:

. El primer gran esdeveniment serà l’exposició, que es podrà visitar a la seu de les Cortes de Castilla y León fins el 20 de setembre. L’exposició s’estructura en tres àmbits. El Movimiento permetrà conèixer als protagonistes i els orígens del conflicte, el desenvolupament dels alçaments i esdeveniments bèl·lics. El tiempo habitado servirà per a posar context geogràfic i cronològic, endinsant-nos en la Castella del segle XVI de forma vivencial. El tercer àmbit, Comuneros. De la Realidad al Mito, traça l’evolució del moviment comunero des de la seva realitat històrica fins les diverses interpretacions posteriors.

. Del 19 al 22 de maig es celebrà a Valladolid el Congrés Internacional, el qual analitzarà el moviment comunero des de la interdisciplinarietat i s’articularà en quatre grans seccions temàtiques: Història i Historiografia del moviment; Comunitats, propaganda i cultura escrita; Dret i institucions jurídiques, i Idees polítiques i societat.

. El plat fort arribarà a la tardor. Amb una òpera contemporània en tres actes, titulada Los comuneros, que amb música i llibret de Igor Escudero  adapta al segle XXI l'historia de la Guerra de las Comunidades. Una composició pensada per a nous públics, amb l’historia dels Comuneros com a eix vertebrador i música «tonal, clara i popular», per apropar-nos al costat més humà dels protagonistes de la revolta. Comptarà amb l’interpretació de la OSCyL (Orquestra Simfònica de Castella i Lleó )

. A més, amb l’inici de l’any ha començat el rodatge d’una pel·lícula documental, Comuneros, que veurà la llum també a la tardor de 2021. Dirigida pel cineasta val·lisoletà Pablo García Sanz , busca reivindicar la indiscutible importància històrica de la Guerra de las Comunidades de Castilla i de la batalla de Villalar amb els ulls del segle XXI. La banda sonora és part fonamental del documental. Composta pels músics i creadors Carlos Herrero i Héctor Castrillejo (cofundadors del grup palentí de música d’arrel El Naán)  revisa i adapta el romanç Los comuneros de Luis López Álvarez.

Tota la programació es pot trobar detallada a la web:  http://milquinientosveintiuno.es.

 

Elena Minguela

2 comentaris:

carme ha dit...

Moltes gràcies, Elena, per fer-nos obrir els ulls a una època i uns moviments socials tan poc coneguts -com a mínim des de Catalunya.
I moltes gràcies per no perdre l'estimació per la teva terra.
Una forta abraçada
Carme

Anònim ha dit...

Molt interessant; comptem que en el blog anirem tenint recordatori dels esdeveniments.
Gràcies Elena; es reconfortant coneixer episodis poc coneguts de la història d'espanya amb enfocs seriosos i honestos i, com dieu, amb la mirada posada al segle XXI. Segur que serà interessant.
6Q.