divendres, 5 de novembre del 2021

Directors d'orquestra, II : Leonard Bernstein


Nascut a Lawrence, Massachusets (1918 - Nova York 1990) Leonard Bernstein fou un músic total: compositor, director, pianista, divulgador i pedagog.

Malgrat l’oposició del seu pare, aviat va començar a estudiar el piano, d’amagat de la família ja que no van voler pagar-li les classes. El món de la música i de la cultura americana haurien perdut un músic imprescindible si hagués obeït a son pare.

El novembre de 1943 va substituir a Bruno Walter degut a una  sobtada malaltia d’aquest, cosa que li va suposar un notable èxit. L’any 58 va ser nomenat director de l’Orquestra Filharmònica de Nova York fins el 1969.

Va fer una tasca molt intensa per a fer arribar la música a la joventut a través de molts concerts educatius amb la seva orquestra. Va produir a través de la televisió molts programes divulgatius de tot tipus de música, incloent-hi el jazz, gènere que va influenciar molt en les seves obres, especialment en els seus popularíssims musicals (West Side Story, Candide, Wonderful Town, Mass , etc)  Els enregistraments de l’obra de Gustav  Mahler, compositor i director com ell, són un referent per als afeccionats i audiòfils.

El dia de Nadal de 1989, va dirigir la Simfonia núm. 9 de Beethoven al Schauspielhaus de Berlín Est, en commemoració de la caiguda del mur de Berlín. El concert va ser retransmès a més de vint països, amb una audiència estimada de 100 milions de persones. Per a l'ocasió, Bernstein va fer un canvi en el Cant de joia de Friedrich Schiller, substituint la paraula "joia" (Freude) per "llibertat" (Freiheit). "Estic segur de que Beethoven ens ho hauria autoritzat", va comentar Bernstein. Va fer l’últim concert l’agost del 1990 durant el qual va patir un atac de tos que gairebé el suspèn. Fumador empedreït i gran bevedor de whisky va morir per emfisema pulmonar el 1990.

La seva trajectòria és immensa, no hi cap en aquest resum d’un artista de tanta rellevància al segle XX. Cal escoltar i veure els documents que tenim a internet per fer-se càrrec de qui va ser.

Us proposo que escolteu especialment la seva composició MASSA Theatre Piece for Singers, Players and Dancers. que li va ser encarregada per Jaqueline Kennedy per inaugurar el  Kennedy Center de Washinton l’any 1971. Obra de gran complexitat i potser, la primera que barreja un mestissatge de jazz, rock, teatre musical, coral i una orquestra i cors descomunals. Personalment tinc el privilegi d’haver-hi intervingut en la interpretació que es va fer a l’Auditori de Barcelona en la celebració del centenari del seu naixement. La podeu veure íntegra, subtitulada i amb una  molt interessant la introducció sobre la vida de Bernstein que va emetre TV3 i que trobareu en aquests enllaç.

Nosaltres us oferim un fragment en el que el veiem dirigint ell mateix l’obertura de Candide.