dimecres, 8 de desembre del 2021

Claudio Abbado

Claudio Abaddo.   Milà 1933-Bolonya 2014

Admirat i molt estimat per tothom, tant per professionals com pels afeccionats a la música. Home d’una gran humanitat, respectuós, sensible, elegant i, sobretot, un gran director, un gran músic. Va ser director titular de l’Escala de Milà, de la London Simphony, principal invitat de la de Chicago, etc. L’any 1989 va succeir Karajan a la Filarmònica de Berlin, com és tradició, després d’una votació secreta de tots els seus membres (amb gran emprenyada de Lorin Maazel per no ser ell l’escollit)

Berlin, ciutat tancada, tenia certs privilegis com ara l’orquestra i un auditori meravellós, construït per Ahns Schroun l’any 1960. El Berlin oriental tenia la sala històrica, Shauspielhaus Berlin. Vaig tenir el privilegi de tocar-hi amb l’orquestra de Barcelona en dues ocasions, fent gira per la RDA amb Alicia de Larrocha com a solista del concert nº 1 de Beethoven. Era commovedor l’entusiasme i l’acolliment que vàrem tenir d’una audiència totalment entregada on s’apreciava que la cultura ajudava molt la manca de llibertat. La segona gira va ser el 1989, dies abans de la caiguda del mur.

Els anys 70-80, Berlin, Viena i principalment Londres tenien la vida musical més important en l’Europa occidental. Curiosament Londres tenia tres directors italians dirigint tres de les cinc orquestres de la ciutat, Abbado, Muti i Giulini. L’orquestra de la BBC és l’única amb pressupost públic, les altres són autogestionades. L’educació musical que tenien i tenen els nens des de ben petits a l’escola és l’empenta que mou la industria cultural de qualsevol societat.

Abbado sempre va dirigir de memòria i deia que no coneixies prou una simfonia fins que no la tenies completament memoritzada. Es va implicar moltíssim amb  la joventut, col·laborà en el “Sistema de “Orquestas juveniles de Venezuela” apadrinant a Gustavo Dudamel.  Al final de la seva vida creà l’Orquestra del festival de Lucerna on feu el seu darrer concert. Podeu veure el comiat que li tributar el públic en el seu darrer concert el 2013 amb l’orquestra de Lucerna en aquest enllaç.

Avui l’escoltarem dirigint la Filharmònica de Berlin que interpreta les Danses Hongareses de Johannes Brahms