divendres, 7 de gener del 2022

Kirill Petrenko


Kirill Petrenko, és un director nascut a Rússia, jueu i nacionalitzat austríac després que els seus pares emigressin a aquest país. Fill de músics debutà de molt jove com a pianista. Un cop establert a Àustria inicià una brillant carrera, va ser Kapellmeister a la Volks Oper de Viena. L’any 2001 dirigí les quatre òperes de l’Anell dels Nibelungs en quatre dies consecutius. El 2013, 2014 i 2015 va ser cridat per fer el cicle complet de l’anell de Wagner al festival de Bayreuth. Això demostra per si sol el prestigi que havia adquirit perquè pocs directors tenen el privilegi de posar-se al front de l’esdeveniment, quasi sagrat, com és la catedral de Richard Wagner. L’orquestra està formada per músics de primer nivell de diverses orquestres alemanyes.

Quant fou triat per substituir Simon Rattle, s’especulava amb la possibilitat que els músics de la Filharmònica de  Berlin es decantessin per Gustavo Dudamel. Sempre que es produeix un relleu a Berlin, hi ha una justificada expectació per la importància del càrrec i el fet que siguin els membres de l’orquestra que decidiran el nom de qui serà, normalment per un llarg període, el seu director titular. Petrenko ha despertat  gran entusiasme dins i fora l’orquestra, molt empàtic, comunicatiu, enormement expressiu, mostrant en tot moment l’alegria de fer tant bé la seva feina.

La tasca d’un director titular és complexa, ha de fer atractiva la temporada de concerts, equilibrant el repertori clàssic (com deia Bernstein de “long hair” o llarg recorregut) amb el de nova i no tant nova creació, convidar directors i solistes que enriqueixin la qualitat del conjunt i facin atractiva la temporada pel públic. No cal dir que amb la pandèmia sobreviure sense públic és dramàtic. Berlin i moltes orquestres, també l’OBC, transmeten en streaming els concerts; no és ni de lluny el mateix  però no podem deixar morir la música, sortosament, el directe és insubstituïble.

Avui l’escoltarem dirigint les Danses Simfòniques de West Side Story de Leonard Bernstein, en un enregistrament amb la Filharmònica de Berlin