divendres, 22 d’abril del 2022

Entendre la Russia de Putin.


La guerra d’Ucraïna ha posat sobre el tauler tot un seguit de temes relacionats amb Rússia, la seva història i les seves sempre complexes relacions amb Occident. De sobte bastants analistes, a més de contemplar horroritzats la tragèdia bèl·lica, tracten de trobar explicacions a aquesta kafkiana situació.

M’ha caigut a les mans un llibre d’un d’aquesta analistes que s’ocupa amb més rigor del tema . El seu títol “Entender la Rusia de Putin” i m’ha semblat una anàlisi excel·lent de tot allò que hi ha darrera del conflicte. Però el més sorprenent i admirable alhora és que el llibre es va publicar el 2018, quan ni se’ns podia acudir, en la nostra ignorància, tot allò que Poch coneixia i en certa manera pronosticava.

Poch ha sigut corresponsal de La Vanguardia durant molts anys a Moscú, Pekin i Paris i té un gran coneixement d’aquests països i de la geopolítica mundial.

Trobareu en el llibre una anàlisi sintètica però profunda de la història i la personalitat de la cultura i la realitat russes, de les seves relacions amb Europa i, Estats Units i la Xina que us ajudaran a comprendre, que no a justificar, l’actual conflicte.