divendres, 30 de desembre del 2022

Les Mines de sal de Cardona

Si no hi heu estat mai paga la pena que us acosteu a Cardona per veure dues magnífiques atraccions.

La primera és la visita a les Mines de sal que han funcionat des de l’edat mitjana i que estan a l’origen de la gran riquesa que va tenir la regió i a la importància de la noblesa que va edificar el Castell de Cardona

La visita permet conèixer les diferents etapes de la llarga història d’aquestes mines. Al llarg de segles s’hi va extreure la sal - el clorur sòdic -, importantíssim mineral per la gastronomia i la conservació dels aliments. En el segle XX, i fins al seu tancament el 1990, es va dedicar a l’explotació de la potassa - el  clorur potàssic - element fonamental per a la fabricació d’adobs i explosius. La mina va anar creixent en extensió i profunditat i va arribar a tenir més de 300 km de galeries fins a una profunditat de 2000 metres. A aquest nivell l’esgotament del mineral i sobretot l’elevada temperatura que rondava els 50 graus va fer inevitable el tancament.

Els passadissos, galeries i espais pels que es pot passejar són d’una bellesa impressionant. Amb una concentració d’estalactites i estalagmites bellíssimes en mig de bòvedes i parets d’estructures i gamma de colors espectaculars. Com diria la “Guide Bleue” de Michelin la visita  “ Vaut le voyage”. Si teniu fills  o nets es pot fer una visita dramatitzada per infants que és una delícia. Trobareu tota la informació a la pagina web.

I si de passada si voleu podeu pujar i visitar l’impressionant Castell, fill de la riquesa que proporcionaven les mines als senyors de la contrada.

Aquí teniu algunes fotos que potser us animaran a conèixer aquest lloc tan singular.