dimecres, 31 de maig del 2023

Philarmónica de Viena Marcha Radetzky

Tot i haver tingut sempre molt interès per conèixer la història més contemporània, l’imperi austríac m’ha quedat sempre una mica lluny. Es per això que saber d’un noble i militar txec, mariscal del imperi austríac, anomenat Johann Joseph Wenzel Graf Radetzky von Radetz , ha estat culpa de la música. Durant el segle XIX va obtenir mèrits militars per valentia i habilitat estratègica. La seva personalitat i reconeixement arreu del imperi austríac van captar l'atenció del músic  Johann Strauss, que al seu honor va crear la Marxa Radetzky el 1848. Exaltada ràpidament com símbol del nacionalisme austríac, anys més tard va ser considerada reaccionaria, degut a les accions militars dirigides per Radetzky contra els moviments revolucionaris dins Àustria.

Més d’un segle després, la Marxa Radetzky és un dels himnes d’Austria, però a la resta d’Europa i del mon, no estaríem tan familiaritzats amb aquesta marxa militar, si des del 1946 no hagués estat interpretada cada primer dia de l’any al tradicional concert d’any nou a Viena, on acostuma a tancar-lo entre aplaudiments compassats del públic. 

Aquesta marxa militar forma part de la memòria musical de milions de ciutadans del mon. Alguns l’han gaudit en directe, altres la escolten al seu vinil, cd o arxiu digital, i la gran majoria la reviuen cada u de gener escoltant-la a través de la emissió televisiva del concert d’any nou.

Cada primer dia de l’any que aconsegueixo escoltar-la en directe, superant la son d’una nit de cap d’any massa llarga, recordo el gest del meu pare davant el televisor, atent i entusiasmat, demanant-me silenci i atenció per escoltar els valsos dels Strauss, però sobre tot per gaudir del colofó festiu d’un concert d’any nou amb la Marxa Radetzky, que tot i quedar molt lluny dels nostres costums, ell va procurar que el tinguéssim sempre present.