dimarts, 18 de juny del 2024

Rock & Roll II

 


En aquesta segona ntrega us parlaré de BILL HALEY:

William John Clifton Haley; (Highland Park, (Detroit, 1925 - Harlingen, Texas, 1981) guitarrista, compositor i cantant, va ser un dels primers músics de rock and roll dels Estats Units, un dels clàssics fundadors del gènere musical, els mitjans de comunicació li varen donar el títol de pare del Rock and Roll.

Va ser el primer en gravar un disc que va estar nº 1 de les llistes de febrer i març de 1955 amb la cançó “Rock around the clock”, fa quasi 70 anys, Bill Haley va vendre més de 100 milions de discs.

El 1952 va formar la banda musical “BILL HALEY AND HIS COMETS”, nom inspirat en el Cometa Halley.

Altres cançons que van tenir gran èxit van ser: See You Later Alligator, Shake Rattle and Roll, Razzle dazzle, Rlp It up, The saints rock'n'roll, R-O-C-K, Hot Dog Buddy Buddy, Rockin' through the rye, Teenager's mother, Rudy's rock, Forty cups of coffee.

CURIOSITATS I ANÈCDOTES DE BILL HALEY:

Va estar actiu des de 1938 a 1980 fent de locutor de ràdio i actor a més de músic.

Haley va dir que quan ell va fer una guitarra de mentida de cartró, els seus pares n’hi van comprar una d'autèntica.

Bill va obtenir el seu primer treball professional als 13 anys, fent els seus primers recitals a l'església de Highland Park.

Ell mateix va admetre el seu alcoholisme però va morir per un tumor cerebral.

Haley, pòstumament, va ser inclòs al Rock and Roll Hall of Fame el 1987. Té una estrella al Hollywood Walk of Fame.

El seu pare, William Albert Haley, tocava la mandolina y el banjo; la seva made, Maude Green, el piano y l'òrgue. Va tenir 10 fills amb 3 esposes, el fill més gran, John W. Haley, va escriure Sound and Glory, una biografia de Haley, Bill Haley Jr. segon fill, canta y toca la guitarra en una banda anomenada "Bill Haley and the Satellites", i va publicar un CD el 2011. Al febrer del mateix any, va formar una banda tribut "Bill Haley Jr. and The Comets", interpretant música del seu pare.

A més, va ser pare adoptiu de William Michael Haley, conegut com Michael Haley, casat amb Nikki Haley, la primera dona gobernadora de Carolina del Sud.

Us deixo uns enllaços per tal de què pugueu veure y escoltar 2 cançons del artista.


 Rock around the clock (1955)



The Saint Rock´NRoll/Shake Ratlle and Roll (1958)