dimarts, 8 de maig del 2018

SIM, dibuixant de la revolució.


Amb aquest títol, Viena Edicions acaba de publicar el llibre de Joan Prados i Jaume Rodon sobre el dibuixant José Luis Rey Vila, el qual va utilitzar el pseudònim Sim durant el període de la guerra civil, quan, en paraules de Carles Fontseré, va fer “una iconografia de la revolució”, un vertader monument històric. Els autors han fet una reconstrucció minuciosa de la vida i trajectòria artística d’un més dels nostres talents oblidats, amb el mèrit afegit de partir pràcticament de cero. Com succeeix en aquests casos, només la curiositat, la persistència, una voluntat detectivesca i l‘amor creixent per la recerca i per l’objecte de la mateixa, la passió, en fi, permeten de reconstruir la biografia i de retrobar l’obra fragmentada i dispersa. Els autors de l’estudi són un exemple de vocació tardana i d’amateurisme ben succeït. Vaig sentir explicar a Ramon Margalef, el gran ecòleg, que aquesta mena d’autors són a l’origen de molts dels avenços i grans descobertes de la ciència i la cultura. De fet, ell mateix n’era un exemple dels més esclatants.

Rey Vila, nascut a Cadis amb el segle XX, era fill d’un agent de duanes i consignatari del port de « la tacita de plata » que va voler que s’eduqués en anglès a un col·legi religiós de Gibraltar on es donava una gran importància a les belles arts. El 1918, decidida la seva vocació artística, va elegir la Barcelona noucentista i la Llotja per la seva formació. En la ciutat socialment convulsa d’aquells anys també va conformar la seva sensibilitat social, que es reforçaria durant el seu període militar al bord del vaixell Cataluña, el qual va donar suport als soldats espanyols que lluitaven al Marroc i foren derrotats a Annual. Els testimonis d’aquells soldats vençuts sobre l’horror de la guerra i la incompetència dels comandaments militars, el va acabar d'inclinar  vers posicions anarquistes, sobretot pel que feia a l’estil de vida: vegetarià, nudista, esperantista...
Quan va tornar a Barcelona, després d’un període de viatges amb que va voler celebrar l’acabament del servei militar, es va convertir en un notable il·lustrador i publicista, activitat que el llibre mostra profusament, destacant, per la bellesa i quantitat, els cartells que va fer per a la botiga Sant Eulàlia i la revista Ford. Aquest confort professional, com en tants altres casos, es va veure interromput bruscament per la rebel·lió militar de 18 d’abril de 1936. En canvi, la seva trajectòria artística ascendent, en lloc d’aturar-se, va fer un salt insospitat que el convertiren de manera immediata, des de l’endemà 19 de juliol, en el gran dibuixant de la revolució. Les figures i escenes que va captar aquell dia en els carrers de la Barcelona resistent i revolucionària foren recollides en el volum Estampas de la Revolución española i són d’una vivesa impactant, magnífiques. Juntament amb 12 Escenas de guerra; Jornadas heroicas. Julio 1936; altres dibuixos que els autors han recollit i anomenat Cuarderno del horror, juntament amb els cartells que va fer per a la CNT.UGT i la Generalitat de Catalunya, li garanteixen merescudament un lloc singular en la nostra història de l’art.

El llibre, que segueix la seva vida i trajectòria per l’exili parisenc fins a la mort de l’artista l’any 1983, revela el misteri del pseudònim militant Sim. Els autors sostenen la hipòtesi interessantíssima, amb arguments del tot versemblants, que prové de les tres primeres lletres del nom de Simone Weil, la idealista delicada i profunda pensadora, que fou una amiga molt estimada del dibuixant i va venir a Barcelona per incorporar-se a la Columna Durruti. Va ser una musa per Rey Vila a l’alçada de l’obra que aquest ens deixà aquells anys.

La Galeria Art Petritxol, ara al carrer Consell de Cent, 315, a més de tots el quaderns editats, ofereix fins el 25 de maig una mostra dels dibuixos que han anat recollint els autors, així com els galeristes, emparentats amb Sim. És una bona ocasió per confrontar algunes de les obres editades en aquest esplèndid volum amb l’obra original, la qual cosa permet d’acabar-les de situar en el seu just valor.


                Clickeu a sobre si voleu veure més imatges de SIM