dilluns, 18 de juny del 2018

El Museu de les mines de Cercs


Els Museus locals són probablement encara poc coneguts pel públic de les grans conurbacions. I, en canvi, els darrers anys han millorat moltíssim la seva qualitat i prestacions. Els darrers anys n’he visitat bastants i a alguns d’ells ens hem referit des del Bloc.

Fa pocs dies vaig visitar el Museu de les mines de Cercs, al Berguedà. El vaig trobar molt interessant i per això el vull recomanar. Dedicat monogràficament al carbó, és un museu de tècnica i d'història i, al mateix temps, vol explicar i donar a conèixer les múltiples i estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l'Alt Berguedà. Avui, l'activitat minera a la comarca del Berguedà ha desaparegut, per això el museu es defineix com un centre d'interpretació que relaciona la tècnica i la història.

L'exposició està dividida en dos espais: D’una banda el món del carbó, la seva explotació, la importància de les infraestructures mineres, el transport i el procés de classificació previ al seu ús, tan com a combustible domèstic i industrial com a font primària per a obtenció d'electricitat. I alhora un repàs de la desaparició d’aquests font d’energia que han substituït les noves energies.

D’altra, la vida quotidiana al peu de la mina que té com a fil conductor la colònia minera de Sant Corneli i la seva gent a partir de la festa, l'esbarjo, el treball de les dones, l'escola, el dispensari, l'empresari i l'empresa, els treballadors i les seves reivindicacions socials i laborals. En aquest àmbit s'han incorporat recentment dos audiovisuals de les reivindicacions més emblemàtiques del col·lectiu miner: Els fets de Fígols de 1932 i La Tancada de 1977.

La visita a un dels habitatges de les famílies mineres i sobretot el recorregut per l’interior de la mina ens donen una impactant visió de la tremenda duresa de la vida i professió de miner.

Si passeu a prop de Cercs atureu-vos i visiteu el Museu.