dimarts, 5 de juliol del 2016

La Vikipèdia

Sovint, quan desitgem consultar el significat d'un concepte o esbrinar-ne dades més específiques, utilitzem Internet i anem a parar a la vikipèdia.
I, potser, al fer-ho no ens adonem prou com aquest servei d'Internet materialitza aquell vell desig que el món antic tenia d'aplegar en un indret una part signifcativa del coneixement disponible, que va portar al projecte de la biblioteca d'Alexandria.
El que sorprèn de la vikipèdia és que, efectivament, és "com una enciclopèdia molt gran", però amb unes característiques molt singulars:

·        És consultable directa i gratuïtament per Internet, sense inclusió de publicitat.

·        És consultable en diferents llengües, actualment prop de 300. Els continguts en les diferents llengües no són idèntics, ja que són proveïts directament pels parlants de cada llengua.

·        Es construeix col·lectivament, sense cap comitè editor central. Qualsevol pot contribuir-hi. Per garantir la qualitat del contingut, els continguts han de contenir referències que especifiquen fonts -  com llibres, articles o pàgines web -   on s'exposa d'on prové aquest contingut i s'explica amb més detall. Els nous continguts, o les modificacions d'aquests, són immediatament publicats, i són revisats per un comitè que pot desautoritzar-los si els considera inadequats. Les accions d'aquests comitès poden ser alhora contrarestades. Si s'escau, pot arribar-se a un arbitratge final, sota una política de neutralitat.

La vikipèdia va ser creada per Jimmy Wales i Larry Sanger el gener del 2001, tot i que el segon abandonaria aviat el projecte, seguint els conceptes del programari lliure proposats per Richard Stallmann, i aprofitant l'èxit de la utilització d'Internet assolit des de la creació de la web per Tim Berners-Lee.
Des d'aleshores el seu creixement ha estat molt important: Actualment hi ha 38 milions d'articles, en més de 250 llengües, amb prop de de 500 milions de visitants diferents al mes.
Cal destacar que la comunitat catalana ha estat des dels seus inicis una de les més actives en la contribució a la vikipèdia. Així, el març del 2001, es va constituir, poques hores després de l'alemanya, en la segona comunitat no anglesa que s'integrava a la vikipèdia i durant algun temps va ser la majoritària en contingut en llengua no anglesa.
Actualment la vikipèdia catalana té més de 511.000 articles i és la 17versió segons nombre d'articles. L'anglesa en té 5.184.000 i la castellana,1.200.000.
Viqupèdia és conduïda des d'una organització sense ànim de lucre, finançada a través de donacions voluntàries, amb un nucli de 300 treballadors  que duen a terme les tasques tècniques i administratives bàsiques. La disposició i actualització dels continguts, i tot el funcionament de la vikipèdia en general es duu a terme per part de voluntaris, els quals poden integrar-se en els diferents comitès i grups de treball, que funcionen democràticament.
Si voleu conèixer alguns d'aquests voluntaris,  alguns dels quals porten anys contribuint a la vikipèdia i hi han realitzat milers de  contribucions, podeu clicar la pestanya "Mostra l'historial" de qualsevol article. Hi constatareu les  actuacions i modificacions que han conduït al contingut actual de l'article, i el nom i les motivacions de les persones que les han fet.  
Si voleu aprofundir més en el coneixement d'aquesta eina, podeu consultar el "Portal viquipedista",  Segur que hi trobareu forces aspectes interessants que  potser us animaran a esdevenir voluntaris, i enriquir l'equip de treball que hi ha al darrera d'aquest excepcional projecte.



1 comentari:

Josep M.Cortina ha dit...

Gràcies per il·lustrar-nos sobre una eina que fem servir cada cop més sovint.