dijous, 9 de juny del 2022

El preu de l'energia elèctrica


El preu de l’electricitat, amb puges constants i molt elevades, s’ha convertit en un tema de la màxima importància des ja fa uns mesos, situació que s’ha agreujat encara més arran del conflicte bèl·lic a Ucraïna. Perquè ha pujat tant els darrers temps el rebut de l’electricitat?

L’enorme complexitat del mercat elèctric fa molt difícil explicar d’una manera senzilla la seva estructura, els seus agents principals, el funcionament del mercat i el sistema de fixació de preus.  Potser una mica ingènuament he intentat entendre-ho però haig de confessar que és una tasca molt difícil, per no dir gairebé impossible; i aquestes notes que he escrit per aclarir-me jo mateix s’han d’entendre com una simple aproximació. He comptat amb la inestimable col·laboració del bon amic AgustÍ Maure, expert del sector, que m’ha aclarit, fins on ha estat possible, les innombrables preguntes que li he plantejat. Espero que qui arribi a llegir aquestes pàgines sàpiga perdonar les seves mancances i les accepti com un intent voluntariós de penetrar en els secrets inextricables de l’energia elèctrica.

Aquí teniu el pdf amb el text:


EL PREU DE L'ENERGIA ELÈCTRICA


2 comentaris:

Anònim ha dit...

moltes gràcies Josep Maria. molt interessant i com dius, molt complexe
no podriem buscar tecnologies per consumir energia en els moments barats per acumular-la pels moments cars?
per exemple omplir embassaments? produir fred industrial? calentar aigua?



Anònim ha dit...

Pur tril·lerisme que ningú amb poder gosa desmuntar. I els mesells cosumidors fins quan agaunaterem aquesta farsasense sortir al carrer? En el fons ens ho mereixem !!!
Ah, suficientment aclaridor l'article. Moltes gràcies.
6Q