dimarts, 3 de gener del 2023

Mòmies a Caixaforum

Si us interessa l´art egipci no us perdeu la fabulosa exposició “Mòmies” al Caixaforum

M`atreviria a dir que es una de les millors, sinó la millor exposició d`art egipci que s´ha vist mai a Barcelona. En col.laboració amb el British Museum, la Fundació la Caixa ha organitzat aquesta magna mostra  que té com a base temàtica l`exploració mitjancant tomografia informatitzada de sis mòmies pertanyents a diferents personatges de la societat egipcia, un alt funcionari, una mestressa de casa, un jove de la època grecorromana, un nen de 4 anys i dues més que no recordo. Apart dels sarcòfags, exposats de manera impecable, l`exhibició reuneix un conjunt de 260 peces de suport, entre les quals destaquen sobre tot unes magnífiques esteles, al costat de joies, eines i joguines. Aquest aspecte de l`exposició es al meu entendre tan o més interessant que les propies mòmies, tenint en compte la qualitat de les peces que s`exhibeixen.

La moderna tecnologia ha permès analitzar els cossos, que continuen embalsamats, sense tocarlos , i  descubrir aspectes de la vida dels morts absolutament impensables, com les enfermetats que van patir, les que els van produir la mort, la seva condició social, els objectes que van ser enterrats amb el cos del difunt a sota les venes i fins i tot les empremtes digitals de l`artesà que va fabricar el sarcòfag,

Les mòmies daten d`entre el 800 a. C. i el 100 d. C.  i els seus sarcòfags, aixì com les altres peces es troben en molt bon estat de conservació.