dijous, 22 de juny del 2023

La Biblioteca Gabriel Garcia Márquez

Fa uns dies vaig visitar la Biblioteca Gabriel Garcia Márquez al Districte de Sant Marti. Me l’havien recomanat especialment però la veritat és que vaig quedar realment meravellat.

Les Biblioteques Municipals són una de les més reeixides intervencions culturals del país, fruit de la col·laboració entre dels Ajuntaments i la Diputació de Barcelona. Varen néixer el 1918 a iniciativa de la Mancomunitat de Catalunya que ha anat progressant amb el temps i actualment compta a tota la província amb 223 biblioteques més 12 bibilobusos.

Si n’heu sigut usuaris sabreu que en general el servei és excel·lent, totalment mecanitzat i els espais físics molt ben equipats I no només amb llibres sinó amb Seccions de música, cinema. D’altra banda els darrers anys s’han equipat amb ordinadors i connexions a xarxes que les fan molt útils com espais d’estudi i treball per persones que ho necessiten

Les més noves Biblioteques s’han construït amb projectes arquitectònics de la màxima solvència la qual cosa ha donat com a resultat edificis magnífics. Només a tall d’exemple esmentaré dos dels que freqüento habitualment: la Jaume Fuster a Gràcia o la Joan Maragall a Sant Gervasi.

Ara fa justament un any es va inaugurar la biblioteca Garcia Márquez i recomano als que encara no l’hagin vista que hi vagin, Es un edifici moderníssim, ampli, lluminós, còmode des de tots els punts de vista. Arquitectònicament el projecte de l'estudi Suma Arquitecura em sembla mot original, fet amb materials que en semblen molt adients: fusta, òptim aïllament sonor, terres molt silenciosos, mobiliari funcional, etc. De fet, trobo que és molt més que una biblioteca, és un centre cívic on els veïns disposen d’un espai per llegir, consultar internet o treballar en equip. En fi, ja ho veureu quan hi aneu. De moment he penjat quatre fotos perquè us en pugueu fer una primera idea.

I de passada, l’entrada del centre hi trobareu, si no trigueu gaire, una estupenda exposició a l’aire lliure de les dones fotògrafes que fa un temps es va exposar a la plaça de Born i de la que ja n'hem parlat al Blog

Clikeu a sobre per veure les imatges





6 comentaris:

Maite ha dit...

Em sembla preciosa. Hi anire
Maite

Montse Freixenet ha dit...

Jo també hi aniré!

Adela ha dit...

Potser ja ho sabeu, però ha estat preseleccionada per IFLA que avalua cada any la millor biblioteca de l'any. A l'agost es decideix. Se n'han preseleccionat 4: https://www.ifla.org/ifla-systematic-public-library-of-the-year/

Josep M.Cortina ha dit...

Espero que li donin el premi. Trobo que se'l mereix

Ângel. Cartes al Editor.Prova i Error. ha dit...

Te un interessant atractiu arquitectònic amb mobiliari i espais interiors molt semblants als de la Biblioteca Agustí Centelles a la Esquerra de l'Eixample, on hi vaig sovint. Dins aquest nou espai cultural a Sant Martí, m'ha emocionat trobar l'Arxiu Històric Associatiu Antonio Herrera. Amb l'Antonio vaig compartir mesos de feina al Banco de Vizcaya (un dels intengrants del posterior BBVA). Llavors ja exercía l'activisme veinal als barris del Clot i Navas amb una petjada que perdurarà al districte de Sant Martí.

Imma ha dit...

Quin espai tan acollidor, elegant, amable i mil coses més. Això si que ens acosta a la cultura. Poguer disposar d'un espai com aquest et fa sentir persona perquè és per tothom, incloent-hi tu.