divendres, 28 de juliol del 2023

La casa Navàs, el millor modernisme a Reus

Si passeu algun dia a prop de Reus us recomano especialment la vista a la Casa Navás un impressionant edifici modernista obra de Domènech i Montaner. Situat a la cèntrica plaça Mercadal, al cor de la ciutat, va ser construïda entre 1901 i 1908 pel matrimoni format per Joaquim Navàs i  Josepa Blasco, una família de comerciants tèxtils que hi van establir una de les seves botigues als baixos de l’edifici.  En Joaquim era membre del Partit Republicà Reformista i regidor de l’Ajuntament. Coneixia bé a Domènech i Montaner que en aquells anys estava construint l’Institut Pere Mata i li va donar carta blanca per dissenyar l’edifici.

Joaquim Navàs va morir el 1915 i la seva dona es va fer càrrec del negoci i l’habitatge fins a la seva mort el 1943. El matrimoni no tenia fills i el seu hereu, va ser el nebot Joaquim Blasco, enginyer de camins, que en ser destinat fora de Catalunya va llogar l’edifici a un doctor que durant quaranta anys en va fer la seva vivenda i el seu consultori. Finalment l’esposa de Blasco, Maria Font, va tornar a ocupar l’edifici fins el seu traspàs el 1999. Però tots ells varen conservar absolutament integres tots els elements estructurals i decoratius propis de l’arquitectura modernista. Un veritable miracle que permet veure els vitralls, els estucats, els mosaics, les instal·lacions i el mobiliari es el seu estat original.

Les visites, que es fan en petits grups amb uns guies molt professionals duren una hora i cal reservar-les prèviament per internet a la pàgina web de la casa. No us la perdeu.

Aquí us deixo algunes imatges perquè us vinguin les ganes de visitar-la.

Clickeu a sobre per veure les fotos



2 comentaris:

Carles Climent ha dit...

informo que l'enllaç per veure les fotografies no funciona

Josep M.Cortina ha dit...

Moltes gràcies per l'avís. Incidència tècnica resolta.