divendres, 28 d’octubre del 2011

7.000.000.000


Les Nacions Unides fa dies que anuncien que el proper dilluns la població mundial arribarà la xifra rodona de 7 mil milions. Potser n’heu sentit a parlar perquè els mitjans se n’estan fent bastant ressò. Fixar una data amb aquesta precisió respon més a finalitats mediàtiques que no pas a l’exactitud dels mètodes amb els que les Nacions Unides compten la població. Serveix sens dubte per atraure l’atenció del públic sobre el tema del creixement demogràfic, però no desvetlla les dificultats a les que s’enfronten els demògrafs per proporcionar la xifra. Val la pena presentar-les.

Comptar la població mundial es, com tots sabem, una tasca àrdua. Es parteix de les operacions estadístiques (censos de població, registres, etc.) que duen a terme els organismes estatals amb regularitat i que ens diuen quanta gent viu a cada país en cada moment. Però després cal estimar també la part de població que s’escapa d’aquestes operacions oficials. I aquí rau el problema i la “mà” de cada comptador. Per exemple, queden fora dels registres els habitants d’alguns països que no disposen d’un aparell estadístic solvent (molts d’ells a l’Àfrica). O els milions d’habitants de barris de barraques de las grans ciutats llatinoamericanes on no arriben els agents censals. També queden fora de registre els migrants que viuen en situació indocumentada en molts països del món (només als Estats Units s’estima que són 11 milions). Fins i tot els nens i nenes xinesos que els seus pares van decidir ocultar per evitar les sancions de la política del fill únic i que van aparèixer anys després a les matrícules escolars (fins a 7 milions segons Nacions Unides).

Per això la xifra dels 7 mil milions que Nacions Unides anuncia pel 31 d’octubre ja s’hauria assolit fa setmanes segons un altre organisme de referència, el “Population Reference Bureau”. O no s’assolirà fins el mes d’abril de 2012 segons l’oficina del cens dels Estatus Units o encara més endavant segons un prestigiós institut demogràfic vienès (IIASA). Si ja és difícil establir la xifra de ciutadans del món, imagineu-vos ara preveure’n l’evolució futura. Trobareu més informació a l’informe de les Nacions Unides.

Clara

1 comentari:

Rosa ha dit...

Moltes gràcies Clara.
Molt entenedor.
L'informe de les NNUU amb les 100 i pico pàgines, t'el deixo per que el llegiu els experts o per llegir-lo alguna estona amb tranquilitat!