Com finançar un petit projecte social, artístic o tecnològic en aquests temps, sense necessitat d’invertir, ni recórrer a subvencions? A Catalunya la resposta és, des de fa gairebé un any, el portal Verkami; una plataforma pionera a casa nostra, inspirada en el sistema de ‘crowdfounding’ o microfinançament que funciona a Estats Units des de fa un temps
Des del moment de la presentació del projecte i durant 40 dies tothom pot fer una aportació econòmica als projectes, convertint-se així en 'minimecenes'. Com a tal, l'inversor té dret a recompenses vinculades amb el projecte, fixades pel seu autor prèvia recomanació de Verkami, i que varien en funció de la quantitat invertida.
Aquest web va ser impulsat per tres catalans (dos pares i un fill) i va començar a funcionar ara fa un any. Des d'aleshores la pàgina ha vist com desenes de projectes es feien realitat, alguns dels quals fins i tot han obtingut cert ressò mediàtic, com la pel·lícula ‘Interferències’ (el primer film finançat per aquesta via), videoclips de grups catalans populars, petites investigacions científiques, publicacions literàries o periodístiques, etc.
En definitiva un fenomen que confirma la capacitat d’Internet per associar les persones, amb gran horitzontalitat i amb un fi productiu. Aquí l'èxit d'una iniciativa resideix únicament en l'interès que sigui capaç de suscitar entre la massa. Verkami, una unió de mots en Esperanto que significa ‘amic de la creació’, ens fa tornar a creure en el poder de la multitud.
Pau
5 comentaris:
Una iniciativa molt interessant que mereix ser divulgada
Moltes gràcies pel post! Justament jo he fet un donatiu per un dels seus projectes (Barómetro Social de España) i n'he fet difusió. La campanya acaba en breu. Aquí us deixo la informació:
http://www.barometrosocial.es/
http://www.verkami.com/projects/814
Ah!, d'això em sonava....I quina seguretat tenen els "inversionistes" de que els seus diners es destinin al projecte ofert???
Que interessant
Molt interessant aquesta web! A mi m'ha tocat la fibra i he fet una contribució al projecte "Vitaminas para o Galego"
Salutacions familia Cortina i bon any a tots!
Publica un comentari a l'entrada