divendres, 2 de desembre del 2011

Torna el World Press Photo

Aquesta setmana us animo a visitar l’exposició itinerant del World Press Photo, que s’estarà al CCCB fins a mitjans de desembre. Com molts sabreu, es tracta d’una exhibició de les millors imatges del fotoperiodisme internacional que han estat guardonades per la fundació sueca que dóna nom a l’exposició.

El palmarès es reparteix en categories diverses com el retrat, la fotografia d’actualitat, temes contemporanis, vida quotidiana, naturalesa o arts i entreteniment, entre altres. Enguany destaca el fet que trobem tres fotoperiodistes de l’Estat entre els premiats. Són Gustavo Cuevas, Fernando Moleres i Guillem Valle.

Malauradament aquest últim ha estat ‘notícia’ fa pocs dies, després de ser detingut i agredit pels cossos de seguretat egipcis a prop de la Plaça Tahrir. És un dels riscos que corren aquests professionals, amb l’agreujant que cada cop més es desplacen a països en conflicte sense estar assegurats pels seus mitjans (i això en el millor dels casos, és a dir, quan no viatgen pel seu compte i sense un encàrrec professional).

La fotografia que adjunto és de Guillem Valle, i la podreu veure al World Press Photo perquè ha estat guardonada amb el tercer premi en la categoria de retrat. El protagonista, un home de la tribu dels Dinka, radicada a una regió al sud del Sudan.

Dit això, i sense deixar de recomanar-vos la visita, reitero la meva crítica (primer post d’‘Al cap del carrer’) a la visió excessivament tangencial dels conflictes que -gairebé per defecte de forma- ofereixen aquest tipus de certàmens. En tot cas no crec que sigui demèrit dels fotoperiodistes, que troben en iniciatives com el World Press Phtoto la possibilitat de donar a conèixer la seva feina en un moment tan complicat per la professió.

Fins la propera!

Pau

3 comentaris:

Josep M.Cortina ha dit...

Hi anirem !

Clara ha dit...

Si cliqueu a la foto es veu gran i amb molta qualitat. Una xulada!

carme ha dit...

Que bé, tenir l'exposició aquí, a mà, i no haver de fer la tira de quilòmetres per coneixer aquesta obra. Felicitats!