dimarts, 24 de gener del 2012

"Paseos con mi madre"


Avui parlaré d’un llibre curt, com a mi m’agraden, però d’una gran  intensitat. Es tracta de “Paseos con mi madre” de Javier Pérez Andujar. No havia llegit res de l’autor, a qui només coneixia per les seves brillants i originals intervencions com a crític i tertulià dels programes literaris d’Emili Manzano a TV3 i BTV, però aquest m’ha semblat un llibre molt interessant.
Es tracta d’un relat molt singular. Perez Andujar, fill d’emigrants nascut a Sant Adrià del Besòs, on va viure la seva infància i la seva joventut es passeja novament per seu barri i també molts altres barris perifèrics de Barcelona, La Mina, San Cosme, El Gornal, Santa Coloma, etc.
En aquests passejos l’autor es desplaça en l’espai i en el temps amb una tècnica literària ben particular on barreja magistralment el passat, el present i el futur.  Reviu la seva vida i les seves amistats, descriu la dura realitat social d’aquests barris i reflexiona sobre la condició d’escriptor. Tot amb una visió ideològica i política molt radicals.
L’autor demostra una amplíssima cultura que cobreix tant els àmbits més populars com les expressions literàries més sofisticades. Però escriu amb un estil concís, de frases curtes però molt intenses, amb sentències sobre les que sovint cal reflexionar;  i tot el text és ple de magnífiques metàfores.  A vegades sembla que estiguem llegint un llibre de viatges, a voltes un de memòries, a estones un  assaig sociològic; però al final ens queda el regust d’haver llegit també un  llibre de poesia.

3 comentaris:

Clara ha dit...

Quines ganes de llegir-lo!!! mmmmmmmmhhhhhhhh

Anònim ha dit...

Gràcies per l'entrada. Vaig estar a punt d'anar la presentació a la Casa del Llibre, per l'interès que em desperta l'autor i l'obra. Va anar la "sogre" que, amb 82, s'apunta a tot el que li recomanem i li va encantar, té el llibre dedicat. El llibre promet i més, vivint a Sant Adrià, com jo.Clara, també en tinc moltes ganes.

ricard Fernández ha dit...

Si us ha agradat "Paseos con mi madre", no deixeu de llegir "Los príncipes valientes", que tracta la infància de l'autor al Sant Adrià dels anys 70. Un llibre preciós escrit amb una prosa poètica i per tant amb un sentit del ritme admirables. El "paisatge proletari" del seu primer llibre es desenvolupa en la "internacional dels blocs" del tercer. Enmig, Andújar va publicar "Todo lo que se llevó el diablo", estampes emmarcades a la segona República, amb les Missions Pedagògiques com a protagonistes. Tres bons llibres d'un bon autor.