diumenge, 22 de juliol del 2012

L'òpera dels dilluns

Aquest dies es representa al Liceu de Barcelona AIDA, l’òpera que Verdi va compondre per encàrrec d’un príncep egipci  i que es va estrenar a El Caire el 1871. Després ha estat una de les òperes més representades i populars del compositor de Busseto que, com he dit en d’altres ocasions, és un dels meus favorits. AIDA , com tothom sap, és una òpera espectacular amb gran quadres, decorats imponents i s’acostuma a representar amb escenografies impressionants, com es correspon a la magnificència de l’imperi egipci en el que es desenvolupa la trama. En el cas del Liceu aquesta vegada es tornen a utilitzar els clàssics decorats pintats del mestre Cabanes, molt més humils però carregats d’art i de nostàlgia.
Com que avui és el darrer dilluns d’òpera de la temporada us oferiré una ració doble amb dos dels moments estel·lars de l’obra. El primer és el cor “Gloria all’Egitto”,  en la impressionant versió del Metropolitan Opera House de Nova York. Veureu que quan es descobreix la totalitat de l’escena el públic no pot reprimir els aplaudiments...
El segon tast és l’ària “Celeste Aida” interpretada per Luciano Pavarotti a La Scala el 1986, quan la seva veu estava en un dels seus millors moments. Escoltar el final, amb un do de pit que dura tretze segons, fa posar la pell de gallina. Immens Pavarotti!

Espero que aquesta peça posi un bon punt i final a una temporada en la que, fidelment durant quaranta cinc setmanes, he intentat que l’òpera us ajudés a començar-les una mica millor. Que falta ha fet!
La temporada 2012-2013 s’inaugurarà, si Déu i la crisi volen, el proper dilluns 3 de Setembre.


 

 

2 comentaris:

Carme Bohera ha dit...

un clàssic... però mai deixa d'emocionar-me aquesta peça!

montse colom ha dit...

Sensacional Pavarotti i sensacional l'escenografia del Gloria. Un començament de vacacens triomfal, al menys en música, que per a mi ja representa molt.Gaudiu-les al màxim.
Montse