dissabte, 1 de març del 2014

La Plaça de les Glòries. Una reforma pactada


Finalment es va definint el futur de la Plaça de les Glòries Catalanes, confluència de varies avingudes importants (Diagonal, Gran Via i Meridiana) i punt neuràlgic de la sortida de Barcelona cap a la costa del Maresme i el nord. Aquesta plaça va ser una creació d’en Cerdà  per tancar la trama de l’eixample per l’est però mai ha estat un centre d’atracció urbana, sinó més aviat un espai on s’entrecreuen uns carrers i vies d’accés a la ciutat.

A primers de febrer es va decidir el disseny definitiu de la Plaça que  s’adjudicà el concurs al projecte anomenat “Canòpia urbana”. Allò que em sembla més destacat és que el plantejament de la nova Plaça ha rebut l’aprovació dels veïns. Aquest fet, ressaltat per l’ Alcalde Trias, és important ja que els veïns de la zona seran els més afectats per les futures obres, que està previst que durin fins a finals del 2017! D’altra banda, els beneficis socials: equipaments, espaïs verds, entorn urbà, comunicacions, etc.,a més dels veïns, afavoriran a una gran part dels barcelonins, que, això si, haurem de suportar també dures restriccions de transit en els nostres sortides i entrades a la ciutat.

Desprès de molts projectes municipals molt discutits, cal valorar positivament l’exercici de participació ciutadana en tot aquest procés. Seria necessari que l’exemple s’ estengués en altres actuacions urbanes, que, moltes vegades, la gent no sap ben bé perquè es fan o a qui beneficien i semblen més projectes de gabinet que resultat d’una demanda ciutadans.

Victor Fabregat



1 comentari:

Rosa ha dit...

Efectivament Victor, després de diverses temtatives per solucionar el problema d'aquest nus urbà, a veure si aquesta proposta agafa el relleu per consolidar un espai urbà entés com a lloc per viure-hi i no per circular amb cotxe!
Rosa