divendres, 25 de juliol del 2014

Recordant Monti

Ara que fa un any llarg de la mort de Joan Montanyès, ‘Monti’, el Teatre Grec ha tingut l’encert de retre-li homenatge programant l’obra en què treballava l’enyorat pallasso quan va marxar, víctima d’un càncer. El director del festival, Ramon Simó, era amic i col·laborador d’en Monti, i a ell li hem d’agrair que el Grec vulgui mantenir viu el seu record.

‘Rhum’ és el nom de l’espectacle, que es pot veure encara avui i demà dissabte a l’Espai Lliure del Teatre Lliure. Com dèiem, no ha calgut inventar gran cosa perquè és una obra que Monti gairebé va arribar a estrenar. Martí Torras va treballar amb ell preparant l’espectacle i ara ha exercit de director, al capdavant d’un equip on no hi falten els habituals Jordi Martínez i Oriol Boixader ‘Oriolo’.

Joan Montanyès, 'Monti' / Autor: David Ruano

Ironies de la vida, ‘Rhum’ era un homenatge de Monti al seu ofici, que recordava la figura d’un cèlebre pallasso de la primera meitat del segle XX, Jacinto Sprocani, àlies Rhum. Montanyès desconeixia aleshores que la professió acabaria retornant-li aquell acte de generositat.

"Hem intentat fer un espectacle que reuneixi tots els ingredients del millor Monti. Ell tenia uns espectacles deliciosos que tothom recorda”, explica Torras sobre la recuperació de ‘Rhum’ en absència del seu creador.

Realment, l’estil de Monti, un dels tres pallassos més importants de Catalunya al costat de Tortell Poltrona i Leandre, ha deixat empremta. Tot i que jo només vaig veure la divertidíssima ‘Petita feina per a pallasso vell’ a la Sala Muntaner, es recorden sobretot ‘Klowns’ i ‘Utopista’, dos espectacles que van entusiasmar a can Cortina Trilla.

I bon estiu!  

1 comentari:

Josep M.Cortina ha dit...

Efectivament, recordem amb gran nostàlgia els seus espectacles al LLiure i també a la carpa que va instal·lar al Forum de la que vaig fer un reportatge i que vaig penjar al Blog amb moriu de la seva mort. Aquí teniu el link per si el voleu veure:

http://josepmcp.blogspot.com.es/2013/05/en-homenatge-monti-un-gran-pallasso.html