dimarts, 9 de setembre del 2014

“Dos taüts negres i dos de blancs” de Pep Coll

El temps més aviat tardoral d’aquest mes d’Agost ha afavorit especialment  la lectura. Per això vull recomanar un llibre que he trobat excel·lent. Es tracta de “Dos taüts negres i dos de blancs” de Pep Coll publicat per Proa.
La novel·la recrea la història real de la matança d’una família de masovers a Carreu, al Pallars Jussà, l’any 1943 , un crim que va commocionar les masies i els pobles veïns de la comarca. Pep Coll, nascut a Pessonada, un poblet proper al lloc dels fets, investiga els secrets d’aquest crim i de tots els seus autors, que tot i ser perfectament identificats pels seus veïns  varen resultar declarats innocents per la justícia i varen seguis vivint a la comarca.
L’autor utilitza la tècnica de presentar la història des de la perspectiva de dinou del protagonistes dels fets, víctimes, assassins, testimonis, veïns, jutges i policies, etc. Això li permet donar una visió molt rica i polièdrica i jugar amb  l’estructura temporal per anar desvetllant els fets amb una gran habilitat narrativa.
D’altra banda la prosa és magnífica, amb la recuperació d’un lèxic riquíssim propi d’aquelles contrades i d’aquells temps, avui en perill d’extinció. Tot lliga, res grinyola en la forma d’expressar-se i parlar dels personatges. Això fa que el lector es pugui senti realment transportat als escenaris on  es va produïr  un crim esgarrifós en un text que està a l’alçada de grans obres com per exemple “A sang freda” de Capote.