dimecres, 29 d’octubre del 2014

"Deux jours, une nuit"


Aquesta és la darrera pel·lícula del germans Jean Pierre i Luc Dardenne, cineastes belgues que ha fet sempre un cine molt directe i compromès. Amb “Rosseta” i “El nen” han guanyat dues vegades la Palma d’Or al Festival de Cannes.
En aquest cas ens proposen una història que té una trama i una realització molt senzilles però d’una gran intensitat. En una petita industria, els seus setze empleats han de decidir en una votació si accepten perdre una prima de productivitat a canvi que no s’acomiadi una de les seves companyes. Aquest dona, que travessa una forta crisi personal, visita els seus companys al llarg del cap de setmana - dos dies i una nit - per tractar d’obtenir el seu suport i conservar el lloc de treball. I és clar, es troba amb tota mena de problemàtiques, respostes i actituds, totes elles marcades per la precarietat laboral i econòmica que vivim en aquests temps difícils.
Podríem dir que es tracta d’un conte moral que ens apropa, d’una forma serena i realista, als comportaments humans en situacions de dificultats i compromís, sense demagògia i amb un gran respecte.

La protagonista del film, Marion Cotillard, potser una de les actrius més emblemàtiques del cinema francès actual, fa un magnífic treball en el paper de la dona acomiadada.