dissabte, 13 de desembre del 2014

Ficció documental


Cada vegada són més els novel·listes que s'apunten a la narrativa de ficció documental. Que aborden històries reals i se serveixen d'unes dosis, poques, de ficció per explicar-les. O que adopten el prisma de la ficció per explicar la realitat, com diu Muñoz Molina. Justament la setmana passada, el suplement Babelia, els dedicava un reportatge.

El cinema també fa temps que explora aquesta relació entre un material de realitat i una creació artística. És el que alguns anomenen "documental creatiu" o, per què no, cinema de ficció documental. Un bon exemple és l'última pel·lícula guanyadora dels Premis Gaudí "La Plaga", de Neus Ballús. Justament aquesta setmana, la directora i el productor de la peli, ens ho van explicar al programa Versión Española.

La dramatúrgia no podia ser menys. Aquesta setmana arriba al Teatre Lliure (entre el 16 i el 21 de desembre) "Ruz-Bárcenas", una de les darreres creacions de Jordi Casanovas, que podem qualificar, seguint el mateix esquema, de teatre de ficció documental. En concret, l'obra es construeix a partir de la transcripció de la declaració que Luis Bárcenas va fer davant del jutge Pablo Ruz el dia 15 de juliol del 2013 a l'Audiència Nacional. Aquest és el material de partida. La creació rau en la manera de fer-nos-el arribar. És una proposta de teatre urgent, que ataca el més vibrant de la nostra actualitat, del que ens està passant. L'obra de Casanovas ens arriba des de Madrid, on es va estrenar amb molt èxit al Teatro del Barrio, a Lavapiés. Estarem atents a les reaccions que provocarà també aquí a Barcelona.


2 comentaris:

carme ha dit...

Excel.lentment trabades les tres vies d'`aproximació artística a la realitat!! Felicitats i Gràcies!!

Josep M.Cortina ha dit...

Efectivament, una magnífica crònica multidisciplinar.