divendres, 27 de març del 2015

Naomi Klein


Naomi Klein ha visitat aquest divendres Barcelona per promocionar el seu últim llibre, 'Això ho canvia tot' (Empúries). L’autora de dos títols d’èxit i de referència del pensament altermundista com ‘No logo’ (2000) i ‘La doctrina del xoc’ (2007), ha presentat el nou llançament per partida doble, al matí a la premsa, i aquest vespre amb una conferència al CCCB.

Jo hi he pogut anar al matí, i he gravat la roda de premsa per a l’ACN, de la qual hem extret aquests talls que us enllaço aquí. Són en anglès, això sí. La tesi del llibre és, per fer-ho fàcil, que el neoliberalisme econòmic és bastant enemic de la lluita contra el canvi climàtic.

“El primer que hem de fer és enterrar el neoliberalisme”, diu. I és que tot allò que ha de passar perquè  disminueixin els nivells d’emissions de CO2 a l’atmosfera, d’acord amb els advertiments científics, “col·lisiona” amb la lògica de l’austeritat i la privatització dels actors del sector energètic i els seus interessos.

Després segueix amb reflexions sobre la capacitat de l’economia verda de suplantar a nivell ocupacional l’actual model de producció i distribució energètica i deixa clar que no combrega del tot amb les teories del decreixement pur i dur.

Finalment parla de la ‘qüestió nacional’ catalana (a dia d’avui és gairebé impossible assistir a una roda de premsa d’un estranger que ens visita sense que caigui la pregunteta). Amb gran cintura, l’autora ha sabut satisfer a tothom. "Sí, estic a favor de l’autodeterminacio. No, la independència no és garantia de millors polítiques per la conservació del clima”, ha despatxat. 

2 comentaris:

Josep M.Cortina ha dit...

El Blog en primera línia de la informació gràcies al seus redactors.

Clara ha dit...

Quin privilegi tenir accés a aquestes imatges! Gràcies, Pau.