dimecres, 1 d’abril del 2015

Sotavent, un xiringuito de “nivell” arran de mar.


Ja ha començat la primavera i vénen ganes de sortir a fer un tomb per la platja, ara que encara no hi ha banyistes. Això és el que vaig fer jo recentment i que us aconsello per aquest mes d’abril.
Ben a prop de Barcelona, just quan comença la població de Caldes d’Estrac, seguint la línia de la costa, hi trobareu un xiringuito (o guingueta com sembla que es diu en català acurat) amb una zona tancada amb vidres per si fa vent i una terrassa magnífica per l’hora de dinar o prendre l’aperitiu, és el Sotavent.
Però no només el lloc és interessant, també ho és la seva cuina, amb una carta no massa llarga, bons ingredients i ben cuinats. Potser et fan esperar una mica, però les vistes ja s’ho valen. Fan esmorzars de forquilla i tenen un menú de migdia de dilluns a divendres per 18 euros on hi trobareu fins i tot arròs de llamàntol. A la carta inclouen també l’arròs caldos amb bou de mar, el de bacallà amb cloïsses gallegues o el negre amb sèpia. Si preferiu racions, proveu els musclos de roca del Delta de l’Ebre a la planxa, els crispells de bacallà a la romana o les croquetes de la casa, també us serviran altres platillos de peix a la planxa o marisc i tres o quatre plats on la carn és la protagonista. I de postres, la traca final: coca de Llavaneres!!!
Aquesta coca és feta amb la cara de massapà i pinyons incrustats sobre una fina capa de pasta de full farcida de crema. Són unes postres artesanes amb denominació d’origen que traspassen fronteres, hi ha qui, fins i tot, diu haver-la tastat a la selecta cadena de restaurants francesos Maxim’s. Però en realitat, tot ha estat gràcies a la “voluntat de Déu”, segons deia en una entrevista el seu inventor, Gaspar Sala i Ros, qui va dissenyar la recepta el 1955. Avui, la seva creació forma part de la identitat de Llavaneres i del Maresme.
Passeig del anglesos, s/n
Caldes d’Estrac
Tel. 639363390