dimecres, 27 de maig del 2015

90 anys sense Kafka i 100 amb "La metamorfosi"

Coincideix en el temps l'edició de dos llibres de l'univers Kafka. Un, que ha estat  justament celebrat en molts mitjans, és la nova traducció al castellà, a càrrec d'Isabel Hernández,  amb ilustracions d'Antonio Santos i un bon pròleg de Juan José Millàs, és la reedició de "La metamorfosi" per celebrar el seu primer centenari. Nórdica Libros ha respectat el desig de l’autor de no representar cap imatge sobre l'insecte Gregor Samsa però, cosa que entenc, no ha recuperat el títol real en alemany de "La transformació".

L'altre volum és el que sota el títol "La grandeza de la vida" ha publicat Tusquets. El seu autor és el periodista i escriptor alemany Micahel Kumpfmüller i el tema és el darrer any de la vida del gran literat pragués. L'estiu del 1923, Franz Kafka va conéixer la jove Dora Diamant, jueva com ell, a una colònia de vacances a la platja i ràpidament l'amor els va fer decidir viure junts a Berlín. Però la tuberculosi que des de feia anys amargava la vida de Kafka va acabar marcant el seu ritme de vida fins que al juny de 1924 li va arribar la mort a un sanatori austríac.
La història està narrada de forma extremadament austera en present, amb frases sovint curtes i com si més que una bella i trista història d'amor se'ns vulgués lliurar una crònica dels fets.  Finalment, hi trobem totes dues coses. Veiem el gran esforç de Kafka per viure i escriure. I veiem també la forta decisió de Dora de lluitar per la vida i per una relació condemnada per la malaltia. No se'ns amaga la duresa extrema de les últimes setmanes, en les que ell, sense forces i amb dolors, a penes va haver temps per a la correció de les galerades del seu darrer relat, "L'artista de la gana".
Com a teló de fons, un Berlin assetjat per la hiperinflació com a preàmbul de l'ascens nazi, que anys després va portar a les germanes de Kafka a la mort als camps de concentració i a la pròpia Dora a l'exili després de perdre els darrers escrits de Franz en mans de la Gestapo.