divendres, 12 de juny del 2015

85 afroamericans

Entre els 2.800 nord-americans integrants de la Brigada Lincoln, una de les moltes que (l’any 1936) van venir a defensar la república espanyola, hi havia, atenció, 85 afroamericans. El fet no és gens anecdòtic, si pensem en la tensió racial i l’estatus de la comunitat negra als Estats Units dels anys 30. No és admirable que en aquell context alguns membres d’aquesta comunitat s’allistessin a defensar les llibertats que els negaven al seu propi país?

La història dels brigadistes internacionals ha estat explicada abastament, però alguns detalls han passat desapercebuts... Si bé la gesta de la Brigada Lincoln és coneguda, no així la dels seus integrants afroamericans que van venir a Espanya per combatre i lluitar contra el racisme i pels drets civils. Els nord-americans, tan devots de la seva història i glòria militars, saben que va ser a Espanya on un conciutadà negre va ocupar per primera vegada un rang militar superior?

Aquesta és la història que recupera el documental ‘Invisble Heroes. African-Americans in the spanish civil war’, d’Alfonso Domingo i Jordi Torrent. “Una pàgina inèdita tan als Estats Units com a l’Estat espanyol: La peripècia d'uns herois que van acudir a una llunyana guerra per lluitar per la llibertat i els drets humans, i que gràcies a aquest documental han deixat de ser invisibles”, resumeix la sinopsi de la pel·lícula.

Basat en entrevistes amb el veterà brigadista afroamericà James Yates, entre d'altres, el documental compta amb la participació d'historiadors i experts espanyols i nord-americans, i inclou imatges d'arxiu inèdites i la filmació en escenaris històrics de Mississipí, Chicago, Nova York, Madrid, Valencia, Aragó, Catalunya i els Pirineus.

Una perla, amb una resolució formal una mica apedaçada -s’explica pels anys que han passat des de l’inici del projecte fins a la seva estrena aquest 2015-, sí, però absolutament recomanable.

2 comentaris:

Clara ha dit...

On la fan??

la bibliotecària ha dit...

Fa uns mesos Pagès va publicar un llibre, "Tocats pel vent", que ha escrit Jordi Martí Rueda, ex-alumne de l'escola (classe Dofins, trenta-nou anys). Explica la vida i la peripècia a Espanya de cinc brigadistes internacionals. Un d'ells és una noia negra, l'única dona afroamericana que va ser a la Guerra Civil. Us deixo l'enllaç de l'entrada que vaig fer al bloc quan en Jordi va fer la seva presentació:
http://bibliotecaorlandai.blogspot.com.es/2015/05/tocats-pel-vent-de-jordi-marti-rueda.html