dimecres, 24 de juny del 2015

Llibres per començar aquest estiu

Jordi Amat, nascut al 1979, porta anys escrivint sobre les grans figures del catalanisme. Ara Tusquets edita el seu llibre "El llarg procés", amb un subtítol que té poc a veure amb el contingut del llibre: "Cultura i política a la Catalunya contemporània (1937-2014)". El subtítol correcte hauria estat: "El catalanisme sota el franquisme (1937-1975)", ja que ni parla de la majoria dels autors d'obres culturals del període ni arriba més enllà de la mort del dictador. Faig aquesta esmena a la totalitat del subtítol per ajudar a guiar al futur lector, però aquesta esmena no detreu ni un gram de l'entusiasme amb el que he llegit un llibre que ens explica les aportacions que al catalanisme van fer tant aquells que es van adherir al 18 de juliol (Cambó, Gaziel, Estelrich, Pla...) com aquells altres que de mica en mica van anar teixint l'oposició   política i cultural catalanista conservadora (Vicens Vives, Benet, Pujol...). És preciament a través de la lectura dels textos d'aquests i altres líders que Amat ens va explicant el redreçament nacional. Val a dir que, tot i explicar clarament l'hegemonia de l'esquerra i especialment del PSUC a l'oposició catalanista, el protagonisme de l'assaig correspon als noms que he anat citant, alguns dels quals, sobretot en Josep Benet, van prioritzar la fusió del sentiments nacionals amb la lluita dels obrers. Cap al final del text, també s'hi destaca gent com Candel, Castellet o Solé Tura. Tot i la parcialitat, entenc que relacionada amb les prioritats que han marcat les investigacions d'Amat, em sembla un text interessantíssim i, per cert, molt ben escrit.

. Entre el llarg glossari del llibre d'Amat, hi trobem el nom del poeta i articulista gironí Antoni Puigverd, de qui La Vanguardia ha editat el seu dietari "La finestra discreta. Quadern de la roda del temps". Es tracta d'una barreja de textos curts, en bona part recuperats de la seva activitat com a columnista, que van des de la cultura al passeig pel territori, passant per la intimitat i la política. Un llibre ideal per llegir tranquil·lament aquest estiu sota l'ombra d'una figuera.

. I, per acabar de desaitjar-vos un estiu ric en descans i lectures, podeu acudir a una bona novel·la negra, "Gran Granada", de Justo Navarro, a Anagrama. En el clima tancat i opressiu de la Granada de començaments dels 60, una trama d'assassinats entre les classes dominants amenaça la calma de la ciutat. Un complement perfecte d'un altre llibre, " Alguien dice tu nombre" (Alfaguara), que, sobre els mateixos temps i la mateixa ciutat però personatges oposats, ens va oferir l'any passat  Luis García Montero. Apa, bon començament d'estiu!