dissabte, 31 d’octubre del 2015

Actrius catalanes

No sé si coneixeu l'extraordinària obra de Josep Maria Benet i Jornet "E.R.". Potser la vau descobrir a través de la pel·lícula que en va fer Ventura Pons i que va titular "Actrius". La protagonitzaven Núria Espert, Anna Lizaran, Rosa Mª Sardà i Mercè Pons. És, efectivament, una obra sobre les actrius, sobre aquestes quatre actrius i una cinquena, Empar Ribera, la veterana i referent de totes elles: el mite. És una obra sobre la grandesa i la feblesa d'aquestes actrius i sobre l'amistat que uneix a tres d'elles.

Una exposició dedicada a les actrius catalanes del segle XX, que es presenta al Palau Robert fins el proper 28 de març, no podia sinó començar amb unes seqüències d'aquesta pel·lícula. Són les primeres d'una llarga sèrie de fotografies i gravacions que ens van presentant les grans actrius de l'escena catalana. La selecció és prou exhaustiva, tot i que segur que hi haurà qui hi trobarà a faltar algun nom. Dos dels atractius principals de la mostra són la instal·lació de camerinos que ens rep a peu de carrer i un reportatge fet per l'ocasió: "Amb veu d'actriu". En aquest reportatge un conjunt d'actrius ens parlen de la seva experiència en el món del teatre i ens interpreten "a capella" un text que han seleccionat . Hi trobareu, per exemple, l'Imma Colomer, col·laboradora d'aquest bloc a la secció "Paraula encesa", recitant un conte de Pere Calders extret del seu espectacle "La màgia d'en Calders". Us recordo que també la podeu escoltar recitant un altre dels contes en el seu darrer post. En l'exposició, en canvi, hi he trobat a faltar una major atenció al món de la televisió i del cinema, que tot i que serveixen per proveir de material gràfic, queden com sempre relegats per darrere dels escenaris amb majúscules. Crec que, com bé s'explica a E.R., les actrius ho són tant davant d'una càmera com en directe davant de la platea.

L'atzar va voler que a la sortida de l'exposició, tot fent cua al cinema per veure una pel·lícula sobre l'amistat masculina, coincidís justament amb l'autor d'aquesta gran obra sobre l'amistat femenina. Segur que a ell també li agradarà veure l'exposició.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies Clara,
Hi aniré

Colomiki ha dit...

És d'agrair que hagin pensat en les actrius. Està feta amb "carinyo" però em queda petita per la quantitat de dones imponents que tenim en el nostre panorama teatral.Suposo que influeix el pressupost actual que disposen les coses de cultura. Llarga vida a les actrius catalanes!