dimarts, 13 d’octubre del 2015

"Salvatge", un llibre de contes


Salvatge és el primer llibre d’Emily Hughes (Hawai, 1991) que explica la història d’una nena que apareix en mig del bosc i és acollida per animals de tota mena que l’ensenyen a créixer i a viure segons les lleis de la selva. Només poden pertorbar la seva felicitat els mateixos humans, que se l’enduen a la ciutat, on la Salvatge no entén res. Finalment, la nena retorna al bosc amb la seva família d’animals perquè “no es pot domar una cosa tan feliçment salvatge”.
Enguany el llibre, editat en català i castellà per Libros del Zorro Rojo, va rebre el Premi Llibreter en la categoria d’àlbum il·lustrat. A la roda de premsa del guardó, se li va preguntar a l’autora per la relació que havia traçat la crítica M. Popova de Salvatge  amb el pensament de  H. D. Thoreau: “totes les coses bones són salvatges i lliures”. Hughes va respondre que, si bé l’havia llegit, la idea de salvatge de l’americà no l’interessava massa i que la seva inspiració provenia de la figura del seu pare, que patia un trastorn mental  i que mai s’havia sentit adaptat al seu entorn. Aquestes declaracions sinceres i poderoses formen part de la veu de l’autora, que se sent a través de les paraules i les imatges de tot l’àlbum.
Salvatge és un cant a la llibertat, on la protagonista defugirà una realitat que l’ofega per tornar amb aquells que s’estima. Una llibertat divertida i enginyosa però que no abandona la força que ens demana l’esperit crític i la recerca l’essència d’un mateix més enllà del que ens és imposat.

Maria Notó Mora


1 comentari:

la bibliotecària ha dit...

Qué bé, Josep Maria!!! Felicitats pel post.
Tant de bo tothom es prengués seriosament com vosaltres la literatura infantil!
Mariona