dimecres, 23 de desembre del 2015

Clara Usón: " Valor", tres novel·les en una

La barcelonina Clara Usón va aconseguir el Premi  Nacional de la Crítica al 2013 amb “La hija del Este” (Seix Barral) on fabulava a partir del fet verídic del suïcidi de la filla del general Ratko Mladic, un dels carnissers de la Guerra dels Balcans. El desvetllament als ulls de la protagonista dels crims que el seu pare va fer al servei de Milosevic i Karadzic, ens serveix per entendre com a finals del Segle XX els nacionalismes etnicistes van acabar amb el somni de la convivència a aquell torturat racó d’Europa davant de la impotència del nou ordre internacional posterior a la guerra freda.
Ara Usón repeteix la demostració de la seva esplèndida capacitat narrativa a “Valor” (Seix Barral). Se’ns presenta com a novel·la el que realment és un tríptic de novel·les curtes lleugerament lligades per la presència comú d’una adolescent. La primera història es refereix a Fermín Galán, l’oficial republicà que va encapçalar a Jaca una sublevació fallida contra Alfonso XIII i  ho va pagar amb la seva vida. A una altra part apareix un sacerdot croata que  mostra la cruesa dels criminals ustachi a la segona Guerra Mundial. I finalment Usón ens ofereix la història actual d’una directora de banca desnortada en la seva vida davant una doble crisi laboral i familiar, centrada la primera en la bombolla financera i la segona en les relacions amb la seva jove filla, víctima dels nous patrons culturals de l’hedonisme i les xarxes socials.
“Valor” és una bona lectura que perfectament es podria haver editat en tres petits volums i que en tot cas es relaciona, igual que “La hija del Este” en la importància que tenen les decisions individuals en el marc de convulsions històriques.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies, Ricard, per una interessant recomanació. Bones festes.