dijous, 31 de desembre del 2015

Conèixer i estimar els arbres


Ara fa uns pocs dies, en una entrada d'aquest mateix blog, en Lluís Boada ens animava a prendre contacte amb  la realitat del nostre entorn, passejar i mirar els arbres que ens envolten, i  gaudir de la seva proximitat i bellesa.
És cert que molts de nosaltres - tant si ens parem sovint a mirar els arbres com si ho fem poc - podríem reconèixer els arbres més habituals, però segurament ens sorprendríem si ens diguessin que  tan sols als carrers de Barcelona hi ha més de 155.000  arbres de més de 100 espècies diferents.
Tenim doncs al nostre voltant un univers verd proper i possiblement si hi parem atenció constatarem que podem, a més de gaudir explorant-lo,  aprendre'n moltes coses.
Les aplicacions dels mòbils i Internet són cada vegada una font més valuosa d'informació, i poden ajudar-nos a conèixer millor els arbres que tenim al nostre voltant. Tot seguit us mostrem alguns exemples de com ho poden fer :
D'una banda, l'aplicació Biocerca, que podeu descarregar-vos al vostre mòbil o tauleta, us permet consultar les característiques dels arbres, i us ajuda a fer la identificació d'un arbre a partir dels seus trets observables més destacats.

D'una altra banda, la web de l'Ajuntament de Barcelona us permet consultar  les característiques dels arbres de Barcelona. És especialment curiosa la llista dels arbres d'interès local, que a més de catalogats, teniu ubicats per barris, de forma que podeu cercar-los i admirar-los aprofitant que feu una passejada. Veieu, per exemple, la fitxa de descripció d'un magnífic Ullastre que hi ha al Parc Güell, que té prop de 250 anys. Noteu que clicant sobre les seves coordenades UTM visualitzareu el mapa de la seva localització.
De forma similar, podeu cercar arbres monumentals de tot Catalunya, en aquest cas catalogats per la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya.
Si sou de Barcelona i teniu interès en saber el nom dels arbres que hi ha en un carrer determinat, prop de casa vostra,  podeu consultar el mapa interactiu de l'arbrat de Barcelona, elaborat pel geògraf Juanjo Vidal, utilitzant dades del Catàleg de dades obertes de la ciutat de Barcelona (vegeu notícia publicada per BTV).

No cal dir que a Internet hi ha moltes altres fonts d'informació que us ajudaran a conèixer millor i estimar els arbres. Veieu, per exemple, el blog "Árboles con alma", del que procedeix la fotografia del roure català situat a la zona de la font del Racó de la serra de Collserola, que il·lustra aquesta entrada o la web Flora catalana que posa especial èmfasi en la nostra flora autòctona.

Jordi Castells