divendres, 18 de desembre del 2015

De portades i murs

No es pot dir que aquests dos diaris acostumin a coincidir en la seva interpretació de la realitat. Sorprèn, doncs, el titular de portada (‘Cau un altre mur’), que compartien el 18 de desembre del 2014, ara fa un any, l’endemà de l’anunci del restabliment de les relacions diplomàtiques entre Cuba i els Estats Units.

És clar que la notícia era prou important com per dedicar-li portada sencera, i de fet la majoria de diaris espanyols ho van fer. ‘El País’ va optar per un titular més asèptic com ‘EUA i Cuba obren relacions’, mentre ‘ABC’ es va inclinar per subratllar el paper dels nord-americans: ‘EUA s’obre a Cuba’.

El sorprenent de la mimesi entre ‘Ara i ‘El Periódico’ és que arribessin a la mateixa formulació havent optat per un titular de càrrega simbòlica. Donar per fet que el lector ja coneix la notícia i optar per interpretar-la com un capítol pòstum de la Guerra Freda no és, en sí mateix, una coincidència improbable. També ho va fer ‘La Vanguardia’: “Els EUA i Cuba anuncien la fi de la seva guerra freda’.

Però els portadistes de l’Ara’ i ‘El Periódico’, que la nit abans es degueren sentir enginyosos i únics estampant el ‘Cau un altre mur’, van despertar el 18 de desembre amb un ensurt respectiu, igualment equiparable.

Dit això, un any després de la notícia continua el bloqueig econòmic dels Estats Units a Cuba. Pel què sembla el mur cau lentament, si és que cau.