dilluns, 20 de juny del 2016

Fotografies que ens miren

La llibreria Altaïr va acollir dissabte la presentació del llibre de fotografia ‘RETRATS D'ARREU’ (2016) de l’economista, fotògraf i col·laborador de ‘Núvol’, Josep Maria Cortina. L’acte va aplegar un centenar de persones, moltes de les quals han estat mecenes que han fet possible l’edició d’aquest ampli recull de retrats. Unes instantànies que, a través de la mirada dels seus protagonistes, ens mostren el món que ha recorregut l’autor, aquí i allà, en incomptables viatges realitzats al llarg dels anys. Va presentar l’acte l’editor i llibreter Albert Padrol i va participar-hi també en Pere Coll, membre de l’ONG "Ecos de Mali", amb qui s’ha volgut col·laborar amb la publicació d'aquest llibre.
Cl
                                                              Foto: Pau Cortina

Amb una edició senzilla i acurada, el llibre ens porta de viatge per diversos llocs del planeta, de Mali a l’Iran, de Cuba al Vietnam, de Síria al Marroc o del Nepal a casa nostra. Sí, a casa nostra també, perquè aquest no és un títol de fotografia de viatge a l’ús, sinó un volum dedicat al retrat, la disciplina fotogràfica per la qual l’autor professa més atracció.

Retrats de canalla, de gent gran, parelles, d’artistes, comerciants o passavolants. La majoria fruit de l’aproximació i el contacte amb als personatges fotografiats. D’altres, ‘Retrats robats’, confessa l’autor en un capítol del llibre particularment suggerent.

Completen el volum una reflexió de Cortina sobre el gènere del retrat i un petit repàs per la seva evolució històrica, així com una sèrie de textos breus, que acompanyen i contextualitzen els diversos àmbits temàtics en què s’agrupen les fotografies, i finalment unes recomanacions generals sobre la pràctica del retrat.

En les instantànies de ‘Retrats d’arreu’ no només descobrim indrets i situacions; també es desplega davant nostre el joc de mirades que caracteritza el retrat. La del fotògraf, és clar, i la dels retratats. A través dels seus ulls, i per tancar el cercle, aquests imatges també ens miren a nosaltres, observadors.

Aquí teniu un petit reportatge fotogràfic de l'acte. Clickeu sonbre la foto per obrir-lo
                                                                       Foto: Pau Cortina



4 comentaris:

la bibliotecària ha dit...

Enhorabona, Josep Maria!
Mariona

Josep M.Cortina ha dit...

La Carme Bohera us portarà un exemplar del llibre que em fa il·lusió regalar a la vostra biblioteca. Una abraçada.

carme ha dit...

Un projecte d'èxit i un molt bon post!!!
felicitats a tots els implicats!!

Colomiki ha dit...

Molt bona feina i ben feta. Estic llegint els escrits... a veure si aprenc alguna cosa de fotografia, ni que sigui per tenir esperit crític. Felicitats!