divendres, 15 de juliol del 2016

El crack borsari a l'escenari

En aquest primer post dedicat a la programació del Festival Grec d'enguany, parlem de l'obra Lehman Trilogy, que es presenta durant tot el mes de juliol a la Sala Villarroel. És un espectacle que rep l'etiqueta de "teatre documental" perquè aborda una qüestió d'actualitat, en concret la crisi financera que va originar la llarga crisi econòmica d'inicis del s.XXI. I perquè ho fa aportant informació real i no ficcionada sobre l'orígen i evolució de Lehman Brothers a través de la nissaga familiar.

L'autor és un jove dramaturg italià, Stefano Massini, que ja acumula uns quants èxits, com els monòlegs que ha dirigit Lluís Pasqual aquesta temporada al Lliure, interpretats per Rosa Ma. Sardà i per Míriam Iscla. Lehman Trilogy ja s'ha pogut veure recentment a París i al Teatro Piccolo de Milà i la seva estrena a Barcelona és tota una primícia. 

El repartiment és exclusivament masculí, i cadascun dels sis intèrprets encarna un dels membres de la família Lehman, començant pels tres jueus alemanys que van arribar, un darrere l'altre, als Estats Units a mitjans del segle XIX i que van fundar el primer negoci amb el nom Lehman Brothers. D'aquella botiga de teixits en l'Alabama esclavista del cotó, a la societat financera que va esclatar el setembre de 2008, seguim les peripècies dels descendents dels tres germans. L'obra se centra en els detalls biogràfics i les personalitats de cadascun d'aquests personatges, recorrent a una narració original en la que les diferents veus són a la vegada 1a i 3a persona. Però per sobre del text, és destacable sobretot el treball dels actors (Santi Ricart, Òscar Muñoz, Jordi Rico, David Vert, Jacob Torres i Rubèn de Eguía). Podeu escoltar-los a ells mateixos parlant de la seva feina en aquesta entrevista radiofònica