divendres, 14 d’octubre del 2016

12-O: De Joseps, Joans i Ases...

Les portades dels diaris sempre marquen posició, però poques vegades despullen més la ideologia del mitjà que l’endemà de dates molt assenyalades. En aquest cas, fixem-nos en les primeres pàgines de l'endemà del 12 d’octubre, la festa nacional espanyola o Día de la Hispanidad. 

Si prenem les portades d’‘ABC’ i ’Ara’ del dijous 13 d’octubre de 2015, es veu ben clar. El diari espanyol està d’enhorabona i no ho dissimula gens. La Família Real, quadrada i saludant al pas de l’exèrcit, ocupa tota la plana. El titular, gairebé paròdic de tan grotesc, exclama: ‘Toda España celebra España’. En fi, sense sorpresa.

A l’altra banda, l’’Ara’ tampoc pot –ni vol- ocultar les seves filies i fòbies. ‘Espanya incompleix cada any la llei del límit de despesa’, titula, gens misericordiós en un dia d’exaltació espanyola. I remata la jugada amb una gran foto panoràmica de Plaça de Catalunya on es vol fer evident el poc poder de convocatòria de l’espanyolisme organitzat.

Als diaris els agraden aquestes dates, en què, per fidelitzar el lector, es permeten certes llicències estilístiques o simplement carreguen les tintes més que de costum. I si estan contents amb el resultat, a vegades no els importa ser reiteratius i repetir, perquè no, la portada de l’any anterior.

Així ho han fet almenys en aquesta ocasió. Si mireu (a sota) la portada d'ABC del passat dijous veureu que s'assembla telegràficament a la publicada fa un any. La de l'Ara' és menys evident, però hi tornem a trobar la fotografia central (mateix tema, mateixa tesi, mateixa perspectiva!) de la manifestació 'constitucionalista'. Així que ja ho veieu, dues línies editorials oposades, dos estils diferenciats, però alguns tics compartits.  


2 comentaris:

Josep M.Cortina ha dit...

Finíssima observació, ben pròpia d'un periodista atent a la hemeroteca.

Clara ha dit...

Jo encara diria més, fínissim!!!